Ministerul ucrainean de Externe a condamnat, într-o declaraţie scrisă, „acţiunile criminale ale Federaţiei Ruse în aşa-numita expropriere a culturilor de la fermierii din regiunea Herson” din sudul Ucrainei. Instituţia nu a oferit alte detalii despre presupusul furt de cereale din regiunea Herson, al cărei oraş principal este ocupat de forţele ruseşti încă din primele zile ale invaziei Rusiei în 24 februarie.
„Jefuirea cerealelor din regiunea Herson, precum şi blocarea transporturilor din porturile ucrainene şi minarea căilor de transport maritim ameninţă securitatea alimentară mondială”, a declarat ministerul ucrainean de Externe. „Cerem Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene, să restabilească libertatea de navigaţie şi să permită trecerea navelor comerciale”.
Citeşte şi: Lupte apocaliptice la Mariupol. Ruşii testează bombe cu fosfor pe batalionul Azov VIDEO
De asemenea, Biroul procurorului general ucrainean a anunţat că a deschis un dosar penal privind acuzaţiile potrivit cărora soldaţii ruşi, ameninţând cu violenţa, ar fi sustras, la 26 aprilie, 61 de tone de grâu de la o întreprindere agricolă din regiunea Zaporojie.
Întrebat de Reuters dacă Kremlinul avea informaţii despre acuzaţiile Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu ştim de unde provin aceste informaţii”.
Potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor, Ucraina a fost al patrulea cel mai mare exportator de cereale din lume în sezonul 2020 – 2021, vânzând 44,7 milioane de tone în străinătate.
În timpul vizitei la Kiev, premierul Nicolae Ciucă „a analizat împreună cu oficialii ucraineni noi posibilităţi de sprijin pentru Ucraina”. Guvernul a transmis într-un comunicat că s-a discutat despre posibilităţile de realizare a exporturilor de cereale şi produse de origine animală din Ucraina prin România.
Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, a anunţat directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Florin Goidea. El a spus că în viitor sunt aşteptate cantităţi şi mai mari.
„Există aproximativ 80.000 de tone de cereale care au ajuns deja, ele sunt depozitate în silozuri, o parte fiind încărcate pe nave. Alte 80.000 de tone sunt aprobate şi se află în drum spre Constanţa”, a declarat Florin Goidea, directorul CNAPM, pentru Reuters.
Cerealele din Ucraina au ajuns în România fie pe calea ferată, fie transportate cu barjele pe Dunăre, iar portul are capacitatea de a gestiona exporturi suplimentare de cereale.