Rezoluţia, propusă de Ucraina şi susţinută de Occident, a primit 100 voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri dintre cele 193 de state membre ale Adunării, după cum transmite AFP. Textul avea nevoie de o majoritate simplă din sufragiile exprimate pentru a fi adoptat.
Alături de Rusia, printre ţările care s-au pronunţat împotriva rezoluţiei figurează Armenia, Belarus, Coreea de Nord, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Siria. Ţări ca Argentina, Brazilia, China, Egipt, India, Pakistan, Senegal s-au abţinut de la vot, în timp SUA şi aliaţii lor europeni, arabi şi asiatici au votat masiv în favoarea textului propus de Kiev.
AFP aminteşte că, în timpul crizei dintre Rusia şi Georgia în anii 2008-2009, o rezoluţie a Adunării Generale a ONU propusă în septembrie 2009 nu a obţinut decât 48 de voturi, în timp ce 19 state s-au pronunţat împotrivă şi 78 s-au abţinut.
Textul adoptat joi, elaborat în termeni destul de moderaţi şi fără a critica explicit Moscova, după cum notează AFP, este similar celui care a fost supus Consiliului de Securitate al ONU la 19 martie, dar care a fost blocat de veto-ul impus de Rusia.
Rezoluţia Adunării Generale subliniază că ‘referendumul desfăşurat la 16 martie (în Crimeea), neavând nicio valabilitate, nu poate justifica vreo schimbare a statutului’ peninsulei şi cere tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale ‘să nu recunoască nicio schimbare a (acestui) statut’.
Textul subliniază, totodată, ‘angajamentul (Adunării) faţă de suveranitatea, independenţa politică, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele internaţional recunoscute’ şi face apel ‘la toate statele să se abţină de la orice acţiune vizând repunerea în cauză, într-un mod parţial sau total, a unităţii naţionale şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, inclusiv de la orice tentativă de a modifica frontierele Ucrainei prin ameninţare sau utilizarea forţei sau prin alte mijloace ilegale’.
Rezoluţia invită ‘toate părţile să caute soluţia paşnică’ la această criză prin ‘dialog politic direct’.
Anterior votului, ministrul ucrainean de externe, Andrei Deşciţa, a făcut apel la statele membre ale ONU să voteze masiv rezoluţia pentru a împiedica Rusia să-şi continue ‘agresiunea’, făcând implicit referire la ameninţarea unei invazii în Ucraina a trupelor ruse masate la frontierele sale.
Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a apărat legitimitatea referendumului din Crimeea, vorbind de ‘o reunificare între Crimeea şi Federaţia Rusă’, iar Moscova declara cu o zi în urmă că adoptarea acestei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU nu va avea ‘niciun efect’ asupra sa.