Război în Ucraina. Premierul ucrainean anunţă că nu se vede niciun semn că Moscova vrea să oprească războiul. „Vom continua să luptăm până la victorie. Din păcate, nu vedem nici un semn al dorinţei Rusiei de a opri războiul. Accelerarea capacităţii militare şi menţinerea sancţiunilor stricte ne vor ajuta succesul”, a spus premierul ucrainean Denis Şmihal, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles.
ANUNŢ ŞOC al Kremlinului! Putin este gata să negocieze cu Volodimir Zelenski încetarea războiului
„Avem nevoie de mai multe arme, avioane, suntem recunoscători facilităţii europene pentru pace”, a precizat el. Oficial a mai zis, după consiliul de asociere dintre UE şi Ucraina: „În ciuda războiului, discutăm aici despre integrare. Autorităţile ucrainene vor face totul pentru ca drumul nostru către Europa să aibă loc cât mai curând posibil şi să nu dureze decenii: drumul nostru este ireversibil, viitorul nostru este în UE, viitorul UE este cu Ucraina”.
Rusia este pregătită să negocieze cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, doar despre modul în care vor fi îndeplinite condițiile Moscovei pentru încheierea operațiunii militare speciale, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.
Într-un interviu acordat jurnalistului Pavel Zarubin pentru emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin”, de pe canalul de televiziune „Rossia 1”, reprezentantul Kremlinului a fost întrebat despre ce ar trebui să discute Rusia cu Volodimir Zelenski, care afirmă că nu va purta niciun fel de negocieri cu Moscova.
„Despre modul în care vor fi îndeplinite condițiile noastre” – a declarat Peskov. Reprezentantul Kremlinului a răspuns afirmativ la întrebarea dacă condițiile părții ruse au rămas aceleași.
„Desigur. Operaţiunea este în desfăşurare şi toate obiectivele vor fi atinse” – a adăugat Peskov. Asta, în contextul în care Peskov a afirmat că Rusia continuă să îşi aplice metodic planurile în Ucraina. „Toate obiectivele noastre vor fi atinse”, a asigurat el.
Pe 8 august, Kremlinul a declarat că nu există nicio bază pentru o întâlnire în acest moment între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin, respectiv Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.
Atunci, întrebat despre propunerea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, de a intermedia discuţii de pace între cele două părţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliştilor acreditaţi la preşedinţia rusă că Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce negociatorii de ambele părţi îşi ”vor fi făcut temele”.
Negocierile dintre Moscova şi Kiev sunt blocate de mai multe luni, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa unui progres.
„Delegaţia ucraineană a dispărut de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, spunea Peskov. „În ceea ce priveşte o întâlnire între preşedinţii Putin şi Zelenski, aceasta va fi posibilă doar după ce delegaţiile îşi vor fi făcut toate temele. Aceasta lipseşte, aşa că nu există premisele necesare pentru o întâlnire”, a adăugat el.
În același context, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate, informează Reuters.
„Problema este că acestea sunt planurile locuitorilor din regiune. Nu noi organizăm aceste referendumuri. Aici, evident, este necesar să înţelegem cui îi adresează Zelenski această declaraţie: cetăţenilor Ucrainei din regiunile menţionate sau cetăţenilor Rusiei?”, reacţiona Peskov, citat de Unian.
Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.
Înaintea oricăror negocieri, armata rusă trebuie alungată din toate teritoriile ucrainene pe care le ocupă, consideră consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. Dacă nu se va face acest lucru, Moscova îşi va continua provocările în Transnistria, în Georgia şi în nordul Kazahstanului, consideră el, apreciind că la ora actuală Kremlinul nici nu-şi doreşte cu adevărat negocieri, căci este interesat în primul rând să-şi securizeze teritoriile ocupate în regiunile Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, potrivit publicaţiei Focus.