„Proprietarul Baykar (n.r. producătorul turc al dronelor Bayraktar) a înfiinţat o companie ucraineană în Ucraina, care a cumpărat deja un teren. Ei au elaborat deja un proiect pentru uzină şi intenţionează să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului, deoarece a fost literalmente responsabilitatea personală a proprietarilor companiei de a stabili producţia în Ucraina”, a declarat diplomatul, potrivit TASS.
Acesta a explicat că dronele fabricate vor avea componente ucrainene: „Majoritatea modelelor care vor fi fabricate la uzină vor avea componente fabricate în Ucraina: motoare, alte piese de schimb, roţi, o mulţime de alte lucruri de înaltă tehnologie pe care le avem şi care pot fi folosite pentru aceste aeronave”, a spus acesta, potrivit Hotnews.
Guvernul ucrainean a aprobat pe 19 iulie un proiect de lege referitor la ratificarea acordului cu Turcia privind cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, al aviaţiei şi al sectorului spaţial, care va face posibilă construirea unei uzine de producţie şi service Bayraktar în Ucraina.
Drona, de dimensiunea unui avion Cessna, a furat atenția presei pe 29 mai, când mai mulți oameni din Lituania au strâns 5 milioane de euro pentru a cumpăra o dronă Bayraktar TB2 pentru Ucraina, ajutând-o în războiul împotriva Rusiei.
Creatorul dronei este Selcuk Bayraktar, un absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care a fost comparat cu Elon Musk fiindcă a creat o aeronavă militară unică și datorită prezenței sale de pe rețelele sociale, unde e adesea acid la adresa criticilor săi.
Bayraktar, care este directorul de tehnologie al companiei de apărare Baykar, a devenit ginerele lui Recep Tayyip Erdogan, când s-a căsătorit cu fiica președintelui turc în 2016.
Bayratkar TB2 poate sta în aer până la 27 de ore, alimentată de un simplu motor cu elice, și poate zbura până la 150 de kilometri depărtare de bază. Aeronava poate fi echipată și cu patru rachete „micromunitii inteligente” suficient de precise pentru a distruge vehicule blindate de la câțiva kilometri distanță.
Aeronava este văzută, însă, ca fiind revoluționară datorită costului său relativ mic și a faptului că e disponibilă ușor. Dronele militare de dimensiuni mari, fabricate în SUA, cum ar fi MQ-9 Reaper, costă zeci de milioane de dolari și e puțin probabil ca țările care și-ar putea permite drona să încerce să o achiziționeze.