UPDATE: Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel duminică la omologul său ucrainean Petro Poroşenko pentru prelungirea încetării focului, armistiţiu care expiră luni în estul Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice la care au participat de asemenea cancelarul german Angela Merkel şi şeful statului francez Francois Hollande, informează AFP.
‘A fost lansat un apel către Petro Poroşenko pentru prelungirea regimului de încetare a focului pe o perioadă mai îndelungată’, indică Kremlinul într-un comunicat dat publicităţii după această convorbire telefonică.
Liderii au discutat de asemenea ‘posibilitatea de a trimite observatori OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) la posturile de control de la frontiera ruso-ucraineană’, mai adaugă comunicatul.
Preşedintele rus a subliniat totodată necesitatea trimiterii unui ajutor umanitar populaţiei din sud-estul Ucrainei, ca urmare a ‘ agravării situaţiei umanitare’ în această zonă.
„Mai multe obuze au căzut pe teritoriul pieței duminică după-amiază; sunt morți și răniți”, a specificat interlocutorul agenției menționate de presă, fără să precizeze numărul victimelor acestui atac.Obuze au căzut și în cartierele Sobacevka, Artem, la fel și în zona gării feroviare, precum și în aleea Novoslavski, afectând mai multe imobile de locuit.
Milițiile proruse au răspuns prin foc în direcția muntelui Karaciun, unde sunt concentrate forțe ale armatei ucrainene și ale Gărzii Naționale, subordonate autorităților de la Kiev.
În același timp, rebelii au ocupat sâmbătă uzina chimică din Donețk, unde intenționează să lanseze producția de grenade de mână cu fragmentare, a anunțat duminică, la Kiev, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare, Andrei Lâsenko.
Această întreprindere este specializată în fabricarea de îngrășăminte chimice și aici există toate materialele necesare pentru producerea acestui tip de muniție, a indicat el.
La rândul lor, rebelii au confirmat pentru agenția Ria Novosti preluarea sub controlul lor a acestei uzine chimice. „Este vorba de o întreprindere strategică. Odată aici se fabricau grenade și nu este dificil de reluat producția acestora. De aceea am și preluat obiectivul respectiv”, a indicat interlocutorul agenției ruse de presă.
Mai mult, separatiștii susțin că au ocupat și unitatea de apărare aeriană A-1402 din Donețk, care dispune de sisteme de rachete antiaeriene autopropulsate „Buk”.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare a mai anunțat ocuparea, sâmbătă, de către rebeli a trei clădiri oficiale la Donețk și Lugansk, dintre care două aparținând Ministerului ucrainean de Interne, relatează duminică agenția de presă Unian.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat vineri prelungirea cu 72 de ore a armistițiului între trupele ucrainene și insurgenți în estul țării. Așa-numitele forțe de autoapărare ale autoproclamatelor „republici populare” Lugansk și Donețk au promis să respecte încetarea focului până luni, 30 iunie.