Într-o conferință de presă desfășurată după întâlnirea cu liderii UE de la Bruxelles, Arseni Iațeniuk a apreciat că referendumul organizat în Crimeea la 16 martie „nu are nicio bază legală”. „Facem apel la guvernul rus să nu-i susțină pe cei care promovează separatismul în Crimeea„, a adăugat premierul ucrainean. El a cerut din nou Rusiei să-și retragă în cazărmi trupele desfășurate în Crimeea și să participe la un dialog în vederea soluționării pașnice a crizei.
Citeşte şi UCRAINA. Declaraţii ŞOCANTE: Crimeea e parte a RUSIEI, iar trupele ucrainene sunt forţe de ocupaţie
Iațeniuk a avertizat însă că dacă „escaladarea va continua, guvernul și autoritățile militare ucrainene vor reacționa în conformitate cu Constituția și legile țării„. „Suntem gata să ne protejăm țara„, a insistat primul ministru de la Kiev. Deși a atras atenția asupra faptului că există o netă diferență între armata rusă și cea ucraineană, Arseni Iațeniuk a subliniat: „Avem mai puține arme ca Rusia, nu avem arme nucleare, dar avem spiritul libertății„.
Kievul nu are în vedere opţiunea militară
Iațeniuk a afirmat joi la sediul NATO din Bruxelles că guvernul său „nu are în vedere o opțiune militară”, cerând totodată Rusiei „să facă primul pas înapoi”, relatează AFP, citată de Agerpres. „Suntem hotărâți să soluționăm această criză pe cale pașnică’, a declarat premierul Iațeniuk, după o întrevedere cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la sediul Alianței din Bruxelles.
„Nu există o opțiune militară pe masă, dar să fim clari: Rusia trebuie să facă primul pas înapoi. Ei sunt cei care au început; ei să înceteze„, a adăugat premierul ucrainean. Întrebat în legătură cu aderarea la NATO, premierul ucrainean a răspuns: „Acest lucru nu se află pe radarul nostru„.
În aprilie 2008, la summitul de la București, liderii țărilor din NATO au convenit că Ucraina are vocația de a se alătura Alianței, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar în 2010, noul guvern al președintelui Viktor Ianukovici, pro-rus, a renunțat la acest obiectiv, continuând în același timp să coopereze cu NATO, amintește AFP.
Ucraina vrea să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană
Șeful guvernului interimar de la Kiev a spus că Ucraina este gata să semneze „imediat ce va fi posibil” acordul de asociere cu UE pe care fostul președinte Viktor Ianukovici a refuzat să-l semneze în noiembrie. „Guvernul ucrainean este determinat să semneze acordul de asociere cu UE”, a dat el asigurări.
Întrebat ce așteaptă concret să decidă liderii UE în contextul situației din Ucraina, Iațeniuk a spus: „Așteptăm ca UE, SUA și probabil Rusia să facă tot posibilul pentru a stabiliza situația.” În acest sens, premierul ucrainean a menționat că „toate opțiunile sunt pe masă„.
„Trebuie să găsim acele opțiuni și instrumente adecvate care pot răspunde acestei crize. Se pare că Rusia ezită să se angajeze în convorbiri și negocieri reale, noi nu. Noi considerăm acest așa-numit grup de contact ca un prim pas pentru pavarea căii către stabilitate”, a mai afirmat șeful guvernului de la Kiev.