Ucraina atacă Rusia cu drone. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul

Polonia şi Lituania au construit în ultimii doi ani bariere la frontierele cu Belarusul şi Rusia, acuzând încurajarea migranţilor care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană.
Filip Stan
28 iul. 2023, 20:20
Ucraina atacă Rusia cu drone. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul

Război în Ucraina. Polonia şi Lituania şi-ar putea închide frontierele cu Belarusul dacă sunt ameninţate de grupul de mercenari ruşi Wagner, a afirmat vineri Arnoldas Abramavicius, adjunct al ministrului lituanian al apărării, citat de AFP.

„Aceste consideraţii sunt reale. Posibilitatea de a închide frontiera există”, a susţinut el. Cele două ţări i-au avertizat de mai multe ori pe aliaţii lor din NATO că mercenarii conduşi de Evgheni Prigojin ar putea să se infiltreze ca azilanţi, trecând din Belarus în Uniunea Europeană.

„Ar putea fi vorba de grupuri de refugiaţi, de migranţi transferaţi ilegal cu scopul de a provoca anumite tulburări” la graniţe, a avertizat Abramavicius.

Tot vineri, liderul partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a apreciat că prezenţa unor membri ai grupării Wagner în Belarus are ca scop provocarea unor crize „direcţionate în special împotriva Poloniei”.

Raport devastator. O parte din armele furnizate de SUA în Ucraina au ajuns pe piaţa neagră
Ministrul apărării de la Varşovia, Mariusz Kaminski, declarase joi că „dacă vom considera o astfel de reacţie adecvată, vom obţine izolarea totală a Belarusului, iar regimul belarus trebuie să ţină seama de asta”.

AFP observă că traficul la frontiera polono-belarusă este deja foarte limitat, ca urmare a sancţiunilor reciproce pe care le-au impus guvernele de la Varşovia şi Minsk.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko l-a asigurat la sfârşitul săptămânii trecute pe omologul său rus, Vladimir Putin, că mercenarii Wagner vor rămâne în centrul Belarusului. „Ei cer să meargă spre vest, la Varşovia, la Rzeszow” (în Polonia – n. red.), a afirmat liderul de la Minsk.

Polonia şi Lituania au construit în ultimii doi ani bariere la frontierele cu Belarusul şi Rusia, acuzând încurajarea migranţilor care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană.

Moscova afirmă că a doborât o rachetă ucraineană deasupra unui oraş din sudul ţării, iar fragmentele căzute au rănit civili şi au avariat clădiri / Explozie la o rafinărie din Samara, o persoană a fost arestată – VIDEO, FOTO

Armata rusă a declarat vineri că a doborât o rachetă ucraineană deasupra oraşului Taganrog din sudul Rusiei, iar fragmente de rachetă au rănit civili şi au avariat clădiri, în timp ce în Samara o rafinărie a Rosneft a fost lovită de o explozie, într-un act intenţionat în legătură cu care a fost arestată o persoană, relatează Reuters şi TASS.

 

Vasili Golubev, guvernatorul regiunii ruse Rostov, care include Taganrog şi este aproape de Ucraina, a declarat că o cafenea şi un muzeu din oraş au fost lovite, iar ferestrele unei clădiri rezidenţiale au fost spulberate. El a spus că 12 persoane au fost transportate la spital cu răni, una a avut nevoie de o intervenţie chirurgicală, dar că nimeni nu a fost ucis.

Videoclipuri de la faţa locului, care circulă pe internet, arată o clădire joasă parţial redusă la ruină şi un crater adânc de peste un metru.

Într-un incident separat, o explozie s-a produs la o rafinărie de petrol din oraşul rus Samara, iar deputatul Aleksandr Hinştein a declarat că explozia de la rafinăria deţinută de Rosneft pare să fi fost cauzată de o bombă. „Din fericire, nu există pagube grave şi nici victime”, a declarat el pe Telegram. Agenţia de ştiri TASS a relatat că o persoană despre care se crede că ar fi fost responsabilă de explozie a fost reţinută.

Unele părţi ale Rusiei, în special în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost deseori lovite de bombardamente sau atacuri cu drone în cursul celor 17 luni de război. Instalaţiile energetice şi depozitele de arme au fost ţinte frecvente, iar Moscova dă vina pe Kiev.

„Păpușa de fier a lui Putin” cere ca Rusia să atace România, pentru că vrea să ajute Ucraina să-și exporte cerealele: „Măcar să tragem”
Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a lovit infrastructura rezidenţială din Taganrog cu o rachetă antiaeriană S-200 transformată în rachetă de atac. Ulterior, s-a aflat despre o tentativă repetată de atac în apropierea oraşului Azov, tot din regiunea Rostov şi tot cu rachetă S-200. Resturile acesteia, după ce a fost interceptată, au căzut într-o zonă pustie, potrivit TASS.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia condamnă cu fermitate atacul regimului de la Kiev asupra oraşului Taganrog şi îşi rezervă dreptul de a lua măsuri dure de represalii.

La Muzeul de Artă Taganrog, un perete şi acoperişul au fost distruse, iar garajele şi anexele au fost, de asemenea, avariate. Într-o clădire de apartamente învecinată cu trei etaje, ramele de la ferestre şi balcoane au fost aruncate în aer.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
”Amazonul Europei”, destinația din România, pe placul jurnaliștilor internaționali. Turiștii sunt fascinați
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Cel mai iubit produs de la Lidl se vinde acum cu câțiva lei! Dispare imediat de la raft!
Adevarul
Rușii au lansat o ofensivă amenințătoare în est, unde ar putea cuceri o porțiune semnificativă de teritoriu
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Marian Oprișan, prins în ipostaze nemaivăzute. Ce a făcut politicianul în Capitală
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector 4! 👏🔝
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
ESTE ORDIN în toată Europa. Legea OBLIGATORIE a intrat deja în vigoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Contabilii, economiștii și antreprenorii protestează în București împotriva „terorii fiscale”
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!