Ucraina atrage atenția. Potrivit SkyNews, Oleh Ustenko a spus că această situație ar fi posibilă în cazul în care campaniile de semănat ale Ucrainei sunt perturbate de invazia rusă, care a intrat în a 24-a zi.
Ucraina atrage atenția: Putem avea o criză alimentară globală. Războiul perturbă semănăturile!
„Ucraina are suficiente rezerve de cereale și alimente pentru a supraviețui un an, dar dacă războiul va continua… (Ucraina) nu va putea exporta cereale în lume și vor fi probleme”, a spus el.
Ucraina este al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume și s-a sugerat că războiul ar putea crea o criză globală a securității alimentare.
Aceasta este o îngrijorare deosebită pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, care consumă cea mai mare cantitate de grâu pe cap de locuitor – de aproximativ două ori media mondială.
Mai mult de jumătate din aceasta este importată din Ucraina și Rusia.
România a devenit peste noapte, lider european la exportul de cereale, în principal de grâu, orz, soia, și ulei de floarea soarelui.
Cu cerealele Ucrainei, blocate în porturi și silozuri, și exporturile Rusiei oprite, țările care depindeau de aceste mărfuri s-au reorientat.
″Este o oportunitate pentru noi″, spune ministrul agriculturii, care dă asigurări, că avem suficiente rezerve, și doar surplusul, merge la export.
Din ziua în care a început războiul, pe 24 februarie, la bursele internaționale prețul grâului a explodat și a ajuns la un nivel istoric.
Astfel, intermediatrii de pe pe piața cerealelor au știut că este un moment bun să facă profit. Așa că au cumpăraț grâne de la fermierii români care îl păstrau în silozuri. În ultimele două săptămâni România a exportat aproape 180 de mii de tone de grâu și a devenit astfel principalul exportator la nivelul Uniunii Europene. Anul trecut, în aceeași perioadă fluctuăm între locul 5 și 7 în rândul țărilor care dădeau grâu la export, cu o cantitate de 62 de mii 800 de tone. Adică aproape de trei ori mai puțin.
România a devenit importantă și la exportul de orz. De la începutul lunii, din țara noastră au plecat spre statele din afara blocului comunitar, aproape 48 de mii de tone. Ocupăm astfel locul doi în rândul țărilor europene care au exportat orz în ultimele două săptămâni. După Franța, cu peste 92 de mii de tone.