Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că are informații despre exerciții militare neobișnuite în Belarus, la granița cu Ucraina, la sfârșitul acestei luni.
„Sunt planificate exerciții militare, în cadrul cărora vor fi folosite mai multe arme și echipamente pe terenurile de antrenament din cinci regiuni din Belarus.
La sfârșitul lunii mai, se vor desfășura acțiuni practice ale unităților forțelor armate ale Republicii Belarus pe terenurile de antrenament din regiunile Brest, Vitebsk, Grodno, Minsk și Mogilev. Potrivit informațiilor disponibile până acum, planul acestor măsuri prevede scoaterea din depozit a armelor și echipamentelor militare și realizarea de marșuri”, a anunțat Statul Major ucrainean in informarea zilnică.
Liderul cecen Ramzan Kadîrov amenință Polonia. “Dacă primim comanda în 6 secunde vă arătăm ce putem să facem”
Rușii continuă să domine secțiunea frontierei ruso-ucrainene din regiunile Briansk și Kursk, iar pentru a preveni transferul trupelor ucrainene în alte direcții, rușii bombardează civili și infrastructura militară în zonele de frontieră.
În același timp, armata rusă suferă mari pierderi în rândul soldaților dar și de echipament militar.
„Se primesc în mod regulat informații despre concentrarea unui număr semnificativ de militari răniți din armata Federației Ruse în unități medicale de lângă granița cu Ucraina”, a mai anunțat Statul Major al Armatei ucrainene, scrie Unian.net.
Lukaşenko acuză Polonia şi NATO că pun la cale împărţirea Ucrainei
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat luni de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a „dezmembra” Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Reuters.
El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale. „Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (…), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939″, a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei.
Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia spune că este o dezinformare.
Consilierul lui Zelenski acuză că UE i-a propus Ucrainei să cedeze Rusiei o parte din teritoriul său. „Nu poate exista o lovitură mişelească mai mare ca asta!”
Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, trimiţând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.
Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte „operaţiunea specială” din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.
Conform unui pact de neagresiune semnat în 1939 chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au împărţit Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Moscova este acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningradul este o enclavă a Rusiei.