Răspunsul Germaniei faţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina a fost ezitant în comparaţie cu cel al altor state europene, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pentru publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, citată duminică de agenţia DPA.
Berlinul trebuie ”să-şi asume un rol de prim plan în Europa, mai ales în chestiuni de politică estică”, a indicat ministrul ucrainean de externe, precizând că acest lucru trebuie să fie valabil atât în ce priveşte livrările de arme către Ucraina, cât şi în privinţa sancţiunilor contra Rusiei sau acordării statutului de ţară candidată la UE pentru Ucraina.
Șeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, rănit pe frontul din Ucraina
Pe ansamblu, spune Kuleba, Ucraina speră că guvernul german va lua ”decizii curajoase, vizionare”.
Conform ministrului ucrainean, dacă preşedintele rus Vladimir Putin câştigă războiul ”Europa nu se va bucura de stabilitate şi securitate decenii de acum înainte”. În schimb, mai susţine Kuleba, dacă Ucraina iese victorioasă din acest război, aceasta va consolida Europa pentru viitor.
Comentând referirile ameninţătoare ale Rusiei asupra armelor nucleare, ministrul ucrainean a spus: ”Aici este unde Rusia, unde regimul unui nebun aflat la cârmă, trebuie oprită. Pentru Putin armele nucleare sunt cele mai eficiente înainte de a fi folosite. Ameninţarea este mai eficientă decât folosirea armelor”.
Ministrul Kuleba a postat duminică pe Twitter un mesaj în care afirmă că a avut o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, căruia i-a spus că următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei ”trebuie să includă un embargo asupra petrolului”, relatează CNN.
În aceeaşi discuţie, mai notează ministrul ucrainean, acesta a ”subliniat că nu poate exista nicio alternativă la acordarea statutului de candidată la UE pentru Ucraina”.
China salvează economic Rusia în urma sancțiunilor Occidentului: Gazprom a crescut livrările către China cu 60% în ianuarie-aprilie
Livrările de gaze rusești către China în primele patru luni ale anului 2022 sunt menținute la un nivel stabil de aproximativ 43 de milioane de metri cubi pe zi, o creștere de aproximativ 60%, potrivit Gazprom, o adevărată gură de salvare pentru Rusia în urma sacnțiunilor Occidentului după invazia Ucrainei.
„Exporturile de gaze către China prin gazoductul Power of Siberia sunt în creștere ca parte a unui contract bilateral pe termen lung între Gazprom și CNPC. Volumul livrărilor în primele patru luni din 2022 depășește indicatorul de anul trecut cu aproape 60%”, a precizat Gazprom într-un comunicat, potrivit Interfax.
Pentru cele patru luni din 2021, exporturile de gaze către China prin puterea Siberiei s-au ridicat la 3,09 miliarde de metri cubi. Din mesajul Gazprom rezultă că, timp de patru luni din 2022, ar putea fi furnizați 4,9 miliarde de metri cubi de gaz.
În ianuarie 2022, livrările au fost de 1,3 miliarde de metri cubi, februarie – 1,2 miliarde de metri cubi. Astfel – în martie și aprilie (luând în considerare reparațiile programate în aceste luni) – 1,2 miliarde de metri cubi.
În 2022, China ar putea deveni a patra cea mai mare piață de gaze rusești în străinătate, după Germania, Italia și Turcia, ocolind consumatori mari precum Franța, Austria și Olanda.