Ucraina cere în justiţie eliberarea de urgenţă a 24 de marinari luaţi prizonieri în Strâmtoarea Kerci

Ucraina cere, la Tribunalul Dreptului Mării de la Hamburg, eliberarea ”de urgenţă” a celor 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri de Rusia în incidentul armat din Strâmtoarea Kerci.
Filip Stan
10 mai 2019, 18:35
Ucraina cere în justiţie eliberarea de urgenţă a 24 de marinari luaţi prizonieri în Strâmtoarea Kerci

Ucraina a cerut vineri, într-o jurisdicţie internaţională, eliberarea ”urgentă” a celor 24 de marinari ucraineni luaţi priozonieri anul trecut de Rusia, în apropierea Strâmtorii Kerci, acuzând Moscova de ”încălcarea dreptului internaţional”, relatează AFP.

”Orice zi în plus de detenţie agravează contenciosul între cele două părţi”, a declarat adjuncta ministrului ucrainean de Externe Olena Zerkal, la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării, cu sediul la Hamburg, în Germania. ”Comportamentul Rusiei constituie o încălcare gravă a dreptului internaţional”, a denunţat ea.

Acest tribunal a anunţat că vrea să se pronunţe la 25 mai în acest dosar, care afectează şi mai mult relaţiile foarte tensionate între Kiev şi Moscova.

Ucraina şi Rusia traversează o criză profundă, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în martie 2014, după instalarea la putere, la Kiev, a prooccidentalilor, în urma revoltei mişcării Maidan. Un război a izbucnit după aceea în estul ţării, între armata ucraineană şi separatişti proruşi, susţinuţi militar şi financiar, acuză Kievul şi Occidentul, de către Rusia.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko a sesizat Tribunalul Dreptului Mării la jumătatea lui aprilie, reclamând restituirea ”imediată” a celor trei bastimente de război aparţinând marinei ucraiene, imobilizate de forţe ruse în noiembrie 2018. Moscova le-a acuzat că au trecut ilegal frontiera rusă.

Cele trei nave militare navigau în apropiere de Strâmtoarea Kerci, o zonă maritimă foarte sensibilă, situată între cele două ţări, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, situată la est de Crimeea.

 Ministrul ucrainean a apreciat vineri că eliberarea celor 24 de marinari este necesar să fie dispusă ”de urgenţă” de către Tribunalul Mării, după şase luni de detenţie. Potrivit delegaţiei ucrainene, ei nu sunt autorizaţi să primească vizite ale membrilor familiilor lor.

Această eliberare este necesar să aibă loc, consideră Kievul, fără să se mai aştepte altă procedură judiciară, intentată de Ucraina împotriva Rusiei la Curtea de Arbitraj de la Haga, cu scopul de a-şi garanta accesul în zone maritime aflate în apropierea Crimeei, la Marea Neagră, la Marea Azov şi în Strâmtoarea Kerci.

Citeşte şi Angela Merkel vrea să menţină colaborarea cu Ucraina, dar şi relaţiile cu Rusia

Rusia a refuzat, însă, să participe la audieri, în această jurisdicţie internaţională, la Hamburg, recuzând orice competenţă a acesteia în a se pronunţa cu privire la un conflict de natură ”militară”.

”Ucraina acţionează cu rea-credinţă şi încearcă să folosească rezultatul faptelor sale ilegale din motive politice interne”, sublinia, la mijlocul lui aprilie, într-un comunicat, Ministerul rus de Externe.

Moscova aprecia că Tribunalul Internaţional al Mării nu se poate substitui procedurii penale aflate în curs în Rusia împotriva marinarilor ucraineni şi îndemna Kievul să se apropie de autorităţile ruse pentru a discuta în mod ”bilateral” contenciosul.

Umoristul Volodimir Zelenski, un novice în politică, ales recent preşedinte al Ucrainei, a declarat că vrea ”să relanseze” procesul de pace şi să implice Rusia, cu scopul de a ”stinge focul” şi a-i elibera pe prizonierii ucraineni din Rusia.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Zodii bântuite de trecut. Nu pot trece peste durere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai