Ucraina cere o reuniune de urgenţă a OSCE. Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari la graniţă

Ucraina cere o reuniune de urgenţă a OSCE pentru clarificări despre activităţile militare ruse. Occidentalii n-au abandonat speranța că l-ar putea convinge pe Vladimir Putin, pe căi diplomatice, să dea înapoi.
Filip Stan
14 feb. 2022, 09:10
Ucraina cere o reuniune de urgenţă a OSCE. Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari la graniţă

Ucraina se teme de începerea războiului şi caută metode de a amâna pe cât posibil invazua rusă. „Rusia nu a răspuns solicitării formulate de noi în virtutea Documentului OSCE de la Viena. Drept urmare, trecem la următorul pas. Cerem o reuniune cu Rusia şi cu toate statele participante, în următoarele 48 de ore, pentru a discuta despre suplimentarea efectivelor militare de-a lungul frontierelor noastre şi în regiunea ocupată temporar Crimeea”, a declarat Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, citat de agenţia Ukrinform.

Curaj sau ironie? Volodimir Zelenski l-a chemat pe Joe Biden la Kiev „cat mai repede cu putinţă”, după ce preşedintele SUA a spus că Rusia va invada miercuri Ucraina
Dacă Rusia vorbeşte serios despre indivizibilitatea securităţii în spaţiul OSCE, „trebuie să respecte angajamentul privind transparenţa militară, în scopul reducerii tensiunilor şi al consolidării securităţii pentru toţi”, a subliniat Dmytro Kuleba.

Ucraina a activat oficial, vineri, o clauză a Documentului OSCE semnat la Viena în 2011, referitor la „Măsuri de Încredere şi Securitate”, cerând Rusiei să ofere clarificări despre activităţile militare desfăşurate în apropierea frontierelor ucrainene.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat duminică seară cu omologul său american, Joseph Biden. „Am avut o conversaţie de aproximativ o oră cu preşedintele SUA, Joe Biden. Am discutat despre securitate, economie, despre riscurile existente, despre sancţiuni şi agresiunea rusă”, a afirmat Volodimir Zelenski, prin Twitter.

Casa Albă a transmis că Joseph Biden a reafirmat, în conversaţia cu Volodimir Zelenski, susţinerea Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei. „Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării.

Oligarhii fug din Ucraina. 20 de chartere şi avioane private au decolat duminică de la Kiev
Preşedintele Biden a transmis clar că Statele Unite vor reacţiona rapid şi decisiv, împreună cu aliaţii şi partenerii, la orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei. Cei doi lideri au convenit asupra importanţei continuării diplomaţiei şi acţiunilor în sensul descurajării, în contextul acumulării de către Rusia a forţelor militare la frontierele Ucrainei”, a comunicat Preşedinţia SUA.

Sâmbătă, Joseph Biden i-a transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, că Statele Unite şi aliaţii vor riposta prin sancţiuni masive împotriva Rusiei, în cazul unui atac asupra Ucrainei, pledând însă pentru continuarea acţiunilor diplomatice în scopul evitării unui conflict militar, informează Mediafax.

Rusia este acuzată că a mobilizat peste 130.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie. Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

Ucraina, gata să renunțe la visul NATO pentru a preveni războiul cu Rusia

Ucraina ar fi dispusă să renunțe la aspirațiile privind apartenența la NATO dacă asta ar preveni un eventual război cu Rusia. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, la postul de radio BBC.

Washingtonul se așteaptă la o invazie rusă în orice clipă. În acest timp, mass-media de la Moscova, cotrolate de stat, cer intervenția trupelor ruse în Donbass pentru a-i proteja pe separatiști de un atac al armatei ucrainene!

Trupe și tehnică de luptă rusești sunt masate la frontierele din est, sud și nord ale țării vecine. Iar semnele unui potențial atac sunt tot mai numeroase.

Președintele american Joe Biden a discutat duminică, telefonic, cu omologul său de la Kiev și l-a asigurat din nou de tot sprijinul. În timp ce, în Rusia, continuă marșul trupelor către frontierele cu Ucraina, unele companii aeriene au anulat zborurile către și dinspre aeroporturile ucrainene. Oficialii americani susțin insistent că Moscova e gata să lanseze o ofensivă în zilele următoare.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Cred că lumea ar trebui să fie pregătită pentru Rusia, care caută să pună în scenă un pretext și apoi să lanseze o acțiune militară. Timpul e potrivit și o invazie ar putea începe, o acțiune militară a Rusiei în Ucraina ar putea începe oricând”.

În acest moment, Rusia a mobilizat aproape 140.000 de militari în trei mari teatre de operații. La est de Ucraina și de regiunile controlate de separatiști sunt 100.000 de soldați, 700 de tancuri și lansatoare de rachete balistice. În sud, în Crimeea anexata în 2014, Rusia a adus mii de soldați și tehnică militară, pe lângă trupele aflate deja, de decenii, în baza militară din Sevastopol. La nord, Rusia a adus în Belarus peste 30.000 de militari, trupele speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare și sistemele de rachete Iskander, oficial pentru exerciții militare comune cu Minskul.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Modul în care și-au mobilizat trupele, felul în care au manevrat lucrurile, toate astea ne arată că există posibilitatea unei acțiuni militare majore, cât de curând”.

Unul dintre scenariile vehiculate tot mai des în Vest este un atac regizat în regiunile separatiste, în zonele cu populație rusofonă. Rusia ar urma sa dea vina pe unitățile ucrainene, apoi ar declanșa o ofensivă terestră dinspre nord, cu scopul de a izola Kievul și a forța o schimbare a regimului. Președintele american Biden a discutat, duminică, cu omologul său ucrainean și l-a asigurat că Vestul va sancționa economic Rusia, în cazul unei agresiuni.

Jake Sullivan, consilier pe probleme de securitate națională al SUA: „Am făcut și liste cu elitele financiare ruse, care vor fi sancționate și nu vor putea să circule liber, să cheltuiască liber, iar asta va avea un impact asupra oamenilor din jurul președintelui Putin”.

“Nu dăm doi bani pe sancțiuni”, a fost replica ambasadorului rus în Suedia, Viktor Tatarințev, într-un interviu la un post TV, care a subliniat că Rusia s-a obișnuit să se descurce chiar și sancționată de Occident. Moscova a catalogat ideea unei posibile invazii drept una fără nicio bază și a motivat că tensiunile sunt provocate, în schimb, de Kiev.

În capitala ucraineană, unii localnici continuă pregătirea armată și fac asta sub coordonarea militarilor din Batalionul Azov, o unitate considerată de extremă dreapta. Printre cei care au participat duminică la exerciții a fost și Valentyna, o bătrânică de 79 de ani.

Valentyna Konstantynovska, localnică: „Sunt gata să trag. Dacă se întâmplă ceva, o să-mi apăr casa, orașul, copiii. O să fac asta și cred că sunt pregătită. Nu vreau să-mi pierd țara și orașul”.

Denys Prokopenko, comandantul Batalionului Azov: „Dacă rușii vin să atace și încep o ofensivă majoră în Kiev, Mariupol, Odessa, oriunde… oamenii noștri trebuie să fie pregătiți”.

În ciuda pregătirilor militare, atmosfera în Kiev e una relativ liniștită.

În tabăra cealaltă, la Moscova, rușii au altă viziune. Oamenii află de la televizor că Vestul înarmează Ucraina, care se pregătește să atace republicile separatiste pro-ruse din Donbass. Unii realizatori spun chiar că Rusia trebuie să intervină, înainte ca ucrainenii să construiască lagăre de concentrare.

Nic Robertson, Editor diplomatic internațional CNN: „Dacă stai de vorbă cu oamenii de aici, nu sunt înclinați să dea crezare publicațiilor controlate de stat și atmosfera nu anunță un război iminent. Liderii ruși nu ies la televizor ca să vorbească despre asta. Așa că oamenii par să se aștepte la ceva, dar nu la scară largă”.

Occidentalii n-au abandonat speranța că l-ar putea convinge pe Vladimir Putin, pe căi diplomatice, să dea înapoi. Cancelarul german este așteptat, luni, la Kiev, iar marți va merge la Moscova. Duminică, Olaf Scholz a avertizat Moscova că vor urma sancțiuni dure, dacă suveranitatea Ucrainei va fi încălcată.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia