O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, într-un interviu pentru site-ul Euractiv, citat de Ukrainskaia Pravda.
„Noi am solicitat înăsprirea sancțiunilor UE împotriva agresorului pentru că Rusia continuă să încalce prevederile acordului de la Minsk. Din păcate, nu există unitate în cadrul UE în ceea ce privește impunerea unor astfel de sancțiuni. De asemenea, am cerut în mod oficial Uniunii Europene să desfășoare o misiune de securitate pe teritoriul Ucrainei, în Donbas, pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a afirmat Eliseev.
Criza din Ucraina: SUA trimit 3.000 de militari în ţările baltice pentru manevre
În opinia sa, o misiune a UE are mai multe avantaje față de o misiune OSCE, ale cărei acțiuni sunt limitate.
„Misiunile OSCE nu au un istoric bun în ceea ce privește gestionarea crizelor și soluționarea conflictelor. Să ne amintim numai de situația din Transnistria, unde conflictul a fost înghețat”, a adăugat diplomatul ucrainean.
„Din punctul nostru de vedere, ea ar trebui să fie cea mai ambițioasă misiune de până acum, cea mai ambițioasă misiune din secolul XXI, pentru că în acest secol avem un război nedeclarat de amploare. Iată de ce ar trebui luate măsuri de urgență, nu numai în ceea ce privește sancțiunile”, a adăugat el.
Putin se simte ameninţat: NATO foloseşte ca pretext Ucraina pentru a se apropia de graniţele noastre
Cea mai extinsă misiune de securitate a UE este desfășurată în prezent în Bosnia și Herțegovina, cu un efectiv maxim de 700 de oameni.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier declarase anterior că o misiune de menținere a păcii în Donbas este posibilă, dar nu foarte curând, potrivit Unian.
Comisia Europeană a declarat că deocamdată nu se pune problema trimiterii în Ucraina a unei misiuni de menținere a păcii a UE, potrivit agenției de presă ucrainene citate.