Oficialităţi ruse au declarat, luni, că Beijingul este „de acord în cea mai mare parte” cu deciziile şi acţiunile întreprinse de Moscova” privind criza din Ucraina, mai ales cu prezenţa trupelor sale în Crimeea şi declaraţiile beligerante ale Rusiei faţă de acest teritoriu atonom al Ucrainei în care coexistă două comunităţi greu de conciliat, cea pro-ucraineană şi cea pro-rusă, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.
Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a discutat, luni, la telefon cu omologul său chinez Wang Yi, despre care a spus că „au în comun foarte multe puncte de vedere” cu privire la situaţia din Crimeea, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe rus, informează sky.com. Prezent la o reunine a Consiliului ONU, la Geneva, Lavrov a ţinut să precizeze că prezenţa trupelor ruse în Ucraina este necesară „pentru normalizarea situaţiei politice”.
Franţa, la rândul său, a condamnat acţiunile Rusiei împotriva Ucrainei şi mai ales cele asupra comunităţii din regiunea autonomă a Ucrainei, Crimeea, care este păzită de ruşi cu armata, dar a spus că va continua să onoreze contractele de armament cu Rusia, livrând în continuare arme acestei ţări.
Blocada continuă, Ucraina nu cedează
După protestele de la Kiev care au avut ca rezultat alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a izbucnit o adevărată luptă între cele două comunităţi din Crimeea, Rusia trimiţându-şi imediat forţele să îi apere interesele în Peninsulă. Astfel, sute de soldaţi ruşi au înconjurat baza militară din Crimeea, împiedicându-i pe soldaţii ucraineni să intre şi să iasă din bază, informează sky.com. La sfârşitul săptămânii trecute, soldaţii ruşi le-au cerut celor ucraineni chiar să se predea necondiţionat. Luni, armata rusă a dat ultimatul până marţi dinmineaţa, la ora 05:00 trupelor ucrainene, cerându-le să se predea.
La ora actuală, blocada militară din apropierea capitalei regiunii, Simferopol, este formată din cel puţin 17 vehicule militare, gata să intervină în orice moment, precum şi din sute de soldaţi ruşi, care supraveghează şi patrulează zona, menţionează aceaşi sursă. Militari ruşi azu fost văzuţi şi în satul Perevalnoie, din apropierea capitalei Crimeei.
De asemenea, trupele ruse au preluat controlul unui terminal de feriboturi, din Kerci, regiune din estul Peninsulei în care trăieşte o populaţie majoritar rusofonă, iar potrivit Ministerului de Externe al Ucrainei, avioane de luptă ale ruşilor au violat spaţiul aerian al peninsulei din Marea Neagră, duminică, în ceea ce par a fi nişte „acţiuni provocatoare” ale ruşilor, mai precizează aceeaşi sursă.
Nu în ultuimul rând, luni, protestatarii pro-ruşi au ocupat un etaj al clădirii cu 11 niveluri a Guvernului regional din Doneţk, pe care, în ultimele trei zile a fluturat drapelul Rusiei.
De la Kiev vin semnale de susţinere pentru ucrainenii din Crimeea. Noul premier ucrainean, Arseny Iaţeniuk a precizat că Ucraina „nu va ceda Peninsula Crimeea nimănui”, cerând Rusiei şă îşi retragă trupele militare din zonă.