Potrivit agenţiei de presă EFE, o adunare populară a fost convocată pentru ora locală 19:00 (16:00 GMT) în Piaţa Independenţei din Kiev, locul simbol al mişcării de contestare, unde susţinătorii partidelor foste de opoziţie, acum la guvernare, vor supune spre aprobare lista candidaturilor pentru funcţiile ministeriale.
Liderul formaţiunii Batkivşcina (Patria), Arseni Iaţeniuk, al cărui nume este menţionat printre posibilii candidaţi la funcţia de premier, a declarat marţi că formarea noului guvern ar trebui să fie în concordanţă cu voinţa EuroMaidanului, nucleul protestelor populare care au izbucnit acum trei luni la Kiev, iar săptămâna trecută au dus la căderea regimului preşedintelui Viktor Ianukovici, despre care nu se ştie unde se află în prezent.
Activiştii din EuroMaidan, între care mulţi radicali, au constituit trupele de şoc ale opoziţiei în ciocnirile sângeroase cu poliţia în capitala ucraineană, confruntări soldate cu cel puţin 82 de morţi şi peste 700 de răniţi, potrivit Agerpres. După căderea regimului Ianukovici, mai multe organizaţii care au participat activ la acţiunile de protest au cerut ca de vocea lor să se ţină cont în momentul formării noului guvern.
Criterii
Activiştii cer ca membrii noului guvern să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi să nu figureze în topul celor mai bogaţi 100 de oameni din ţară şi să nu fi ocupat funcţii în executiv de la începutul anului 2010, atunci când Ianukovici şi-a preluat mandatul.
Ei trebuie să aibă, de asemenea, cel puţin şapte ani de experienţă în domeniile lor de activitate, respectiv cinci ani în cazul miniştrilor apărării şi de interne şi al şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi să nu fi fost implicaţi în încălcări ale drepturilor omului şi în niciun caz în dosare de corupţie.
„Facem verificări ca toţi candidaţii să îndeplinească aceste cerinţe.Fiecare dintre noii membri ai guvernului trebuie să aibă aprobarea EuroMaidanului”, au declarat reprezentanţi ai Krug (Cercul), mişcare ce reuneşte diverse grupuri şi organizaţii sociale.