Decizia experţilor Consiliului Europei de a analiza soarta minorităţilor din Peninsula Crimeea intervine şi după ce cancelarul german Angela Merkel a criticat iniţiativa organizării consultării populare pe tema alipirii teritoriului autonom al Ucrainei la Federaţia Rusă.
Anunțul a fost făcut la finalul întrevederilor dintre secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, actualul președinte al „comitetului de miniștri”, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, și responsabili ai guvernului interimar, care au avut loc luni în capitala ucraineană, informează Agerpres.
Un fost președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului (ramura juridică a Consiliului), britanicul Nicolas Bratza, a fost desemnat să ancheteze, în colaborare cu experți locali, încălcări ale drepturilor omului comise în ultimele luni la Kiev și în alte orașe din Ucraina, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Jagland, Daniel Hoeltgen. În urma manifestaţiilor de la Kiev, cel puțin o sută de persoane și-au pierdut viața, după cum a anunţat Guvernul interimar ucrainean.
Citeşte şi „Criza din Ucraina este un test pentru Europa”, consideră David Cameron
Vizita la Kiev a reprezentanților instituției paneuropene a avut loc într-un moment în care observatorilor unei alte organizații interguvernamentale, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), li s-a interzis în ultima săptămână accesul în Crimeea de către indivizi înarmați care fluturau drapele rusești.
Obiectivele principale ale Consiliului Europei, creat în 1949 și la care au aderat, în anii 1990, aproape toate statele foste comuniste din Europa de Est, sunt apărarea democrației, drepturilor omului și a statului de drept.