Deși Taiwanul nu a fost niciodată condus de Partidul Comunist Chinez sau de o parte a Republicii Populare Chineze, iar cei 23 de milioane de locuitori ai săi sunt reticenți în a renunța la suveranitate sau democrație, Beijingul insistă că insula face parte din China.
Preşedintele Xi Jinping a semnat marţi ordinul care permite utilizarea „non-militară” a forței, acesta urmând să intre în vigoare pe 15 iunie , a informat presa de stat de la Beijing, fără a tipări ordinul în întregime.
„În principal decretul reglementează sistematic principiile de bază, organizarea și comanda, tipurile de operațiuni, sprijinul operațional și activitatea politică, precum și implementarea lor de către trupe”, a transmis agenția de știri Xinhua, într-o scurtă relatare.
Chinese President Xi Jinping signed a directive allowing and regulating “non-war” uses of China’s military, prompting concerns that he was laying the groundwork for a potential invasion of the island of Taiwan under the guise of a „special operation.”https://t.co/DnkfJrYcZH
— Radio Free Asia (@RadioFreeAsia) June 14, 2022
„Acesta oferă o bază legală pentru operațiunile militare fără război”, spun analiştii. Printre obiectivele declarate ale documentului care are șase capitole se numără „menținerea suveranității naționale… stabilității regionale și reglementarea organizării și implementării operațiunilor militare fără război”, se arată în comunicat. Raportul a venit după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut o soluție diplomatică la amenințarea unei acțiuni militare în strâmtoarea Taiwan.
La rândul său, premierul japonez Fumio Kishida a avertizat vineri că „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine”.