Serghei Lavrov a început convorbirile despre criza din Ucraina cu reprezentanţii Statelor Unite şi Uniunii Europene, la Paris. Primele discuţii pe această temă au avut loc după reuniunea privind situaţia din Liban, dar într-un context neoficial. Astfel, şeful diplomaţiei ruse a discutat la Elysee, pe o terasă a palatului prezidenţial din Capitala franceză, la o cafea, în prezenţa ministrului de Externe francez, Laurent Fabius şi a celui german, Frank-Walter Steinmeier, precum şi a preşedintelui francez, Francois Hollande, după cum s-a aflat din surse diplomatice, citate de The Telegraph.
În principiu, Statele Unite doresc trimiterea de observatori internaţionali în punctele „fierbinţi” din Crimeea, precum şi convorbiri directe între Kiev şi Moscova. Rusia, la rândul său, cere o mai largă reprezentare a rusofonilor din Ucraina în noul Guvern de la Kiev.
Pe de altă parte, miercuri, Uniunea Europeană a declarat că este pregătită să ofere Ucrainei un pachet financiar de 11 miliarde de euro, pentru redresarea economiei ţării în următorii ani, scrie Associated Press. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că pachetul financiar pe o perioadă de doi ani va fi „destinat asistenţei financiare a unui guvern angajat şi orientat spre realizarea reformelor” necesare unui stat democratic.
NATO şi Rusia, convorbiri paralele la Bruxelles
O reuniune a NATO cu Rusia se desfăşoară în paralel la Bruxelles. Dar reuniunea de la Paris este privită ca fiind de departe o şansă de a testa spiritele din cadrul dialogului despre Ucraina, potrivit afirmaţiilor corespondentului diplomatic al BBC, Bridget Kendall.
Ministrul de Externe britanic, William Hague, a declarat însă că Rusia a lipsit deja de la o reuniune cu reprezentanţii ucraineni, la Paris, aşa că „nu poate fi optimist” cu privire la un eventual progres al discuţiilor de mai târziu, transmite BBC. „Dacă nu se vor înregistra progrese, vor exista consecinţe şi costuri”, a mai spus şeful diplomaţiei britanice, referindu-se la eventuale sancţiuni pentru Rusia din partea SUA şi a UE.