Ucraina pare a fi tot mai aproape de remanierea Guvernului. Deputaţii din cadrul partidului aflat la putere i-au cerut premierului să procedeze o remaniere majoră, din cauza profundei crize politice care afectează ţara
Între timp, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, se pregăteşte să meargă într-o vizită la Moscova, iar oamenii se tem că va semna acorduri în vederea aderării la uniunea vamală creată de Rusia.
Aproximativ 300.000 de oameni au participat la o nouă manifestaţie uriaşă în Piaţa Independenţei din Kiev. Alături de ei a fost şi senatorul american John McCain, fost candidat în alegerile prezidenţiale americane.
„Sunt republican, iar senatorul Murphy este democrat. Suntem aici împreună pentru a vorbi în numele poporului american, în semn de solidaritate cu voi„, a afirmat John McCain. Statele Unite, care şi-au exprimat solidaritatea faţă de opoziţie, au anunţat săptămâna trecută că reflectează la eventuale sancţiuni împotriva unor oficiali ucraineni, după ce manifestanţii au fost bătuţi de poliţie, potrivit România TV.
Totodată, Uniunea Europeană a anunţat suspendarea negocierilor privind acordul cu Ucraina, din cauza lipsei unui angajament clar din partea preşedintelui Viktor Ianukovici. Liderul de la Kiev se pregăteşte pentru o vizită, mâine, la Moscova.
Fosta naţiune sovietică se află încă în centrul unei dispute între Est şi Vest după refuzul preşedintelui Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu UE, luna trecută, în favoarea relaţiilor strânse pe care le are cu Rusia, Informează Sky News.
Negocieri suspendate
Ucrainenii pro europeni au început seria unor ample manifestaţii de protest împotriva regimului de la Kiev, în 21 noiembrie, iar de atunci încoace acestea s-au amplificat şi au degenerat în ultimul timp în ciocniri extrem de violente, deseori, cu forţele de poliţie. După toate acestea, duminică, înainte de începerea unor noi manifestaţii, comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a anunţat pe Twitter că discuţiile Uniunii cu Kievul au fost suspendate până când Ianukovici „va face un angajament clar” că Ucraina vrea să urmeze calea europeană.
Premierul ucrainean, Mikola Azarov a pretins un împrumut de 20 de miliarde de euro de la UE pentru a semna acordul de Asociere, afirmând că această sumă este necesară Ucrainei pentru a acoperi pierderile ce vor rezulta din eventualele sancţiuni comerciale pe care Rusia ar putea să le impună Kievul în cazul în care ar încheia Acordul de Asociere cu UE.