Război în Ucraina. „Rachetele au fost fabricate în 1989, ceea ce înseamnă că e posibil ca ele să fi trecut prin mai multe mâini în această perioadă și că au fost vândute în Ucraina de companii românești sau private”, este comentariul care însoțește o înregistrarea video cu celebrele rachete Katiuşa.
Rachetele din Ucraina sunt pentru sistemele „Grad” de proveniență sovietică și care reprezintă, în linii mari, niște lansatoare de rachete de tip „Katiușa” care au intrat în dotarea fostului URSS la mijlocul anilor 1960. De atunci, aceste sisteme au fost modernizate, chiar dacă raza de acțiune (între 10-20 de kilometri) și precizia lor sunt extrem de scăzute, comparativ cu armamentul modern, scrie Digi 24.
Pe 27 februarie 2022, la doar trei zile după invadarea Ucrainei, Klaus Iohannis declara că România va trimite în Ucraina „muniție, combustibil, echipament militar, alimente și medicamente”.
Putin a semnat anexarea și a stabilit noile granițe ale ţării. Rușii susţin că au oprit înaintarea spre Herson a ucrainenilor
În urmă cu două luni, pe rețelele de socializare au apărut imagini cu militari ucraineni care folosesc obuze de calibrul 122, muniție de artilerie produsă de compania națională Romarm, folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika din dotarea armatei ucrainene. Ministrul Economiei, Florin Spătaru spunea că au fost demarate „niște verificări” și că, în acest moment nu există informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.