Începând de luni, 5 iunie, Ucraina va impune interdicția de export a zahărului, o adevărată lovitură pentru România, având în vedere că țara noastră era cel mai mare exportator de zahăr ucrainean. Interdicția se va sfârși abia la mijlocul lunii septembrie.
În perioada octombrie 2022 – aprilie 2023, România a importat de la vecinii ucraineni aproape 85.000 de tone de zahăr, adică de 26 de ori mai mult față de perioada similară a anului trecut, potrivit Observator.
„Importam zahăr din Ucraina, pe care îl ambalam. Îl puneam pe piaţă în România”, a declarat Mihaela Neagu, acţionar la fabrica de zahăr Luduş.
Citește și: China avertizează Occidentul să stopeze livrările de armament către Ucraina
Pentru fabrica de la Luduș, zahărul din Ucraina a fost ca o salvare, deoarece, în lipsa materiei autohtone, a important 25.000 de tone de zahăr ucrainean.
„Aveam un contract foarte mare, 15.000 de tone, pentru luna iulie, semnat cu Ucraina. Dar producătorul nu ar mai putea să ne livreze această cantitate. Pentru două luni nu vom mai putea să fim prezenţi cu marfă. Clienţii să se aştepte cu siguranţă la scumpiri la raft. Marfa e foarte puţină”, a declarat Mihaela Neagu.
Citește și: Rusia avertizează cu escaladarea războiului. ”Suntem de 16 ori mai mare decât Ucraina. Avem resurse enorme”
Interdicția va duce la o nouă scumpire la raft a zahărului, lucru care îi va afecta cu siguranță pe toți românii.
„Într-o lună folosim 300-400 de kg. Avem foarte multe comenzi. Un kilogram de zahăr acum ajunge la 5-6 lei. Cu siguranţă ne afectează. E un ingredient esenţial pentru o cofetărie. O să trebuiască să mărim şi noi preţurile la rândul nostru”, a declarat Ana Maria Vlad, proprietar cofetărie, pentru sursa citată.