Lista persoanelor vizate de sancțiuni, publicată pe site-ul președinției, include înalți responsabili ruși și separatiști, dar și numeroși jurnaliști, inclusiv mai mulți occidentali.Printre aceștia se numără mai ales trei corespondenți BBC cu sediul la Moscova, altul de la ziarul german Die Zeit și un jurnalist spaniol. Ei au acum interdicție să intre pe teritoriul Ucrainei.
Sancțiunile sunt impuse pentru o perioadă de un an, precizează președinția. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a ratificat această decizie, adoptată la 2 septembrie de Consiliul de apărare și securitate națională, adaugă autoritățile.
Publicarea acestei liste intervine în timp ce Republica populară Donețk (DNR), autoproclamată, a confirmat miercuri organizarea de alegeri pe teritoriul ei la 18 octombrie, în ciuda opoziției puternice a autorităților de la Kiev care au avertizat că această acțiune ar putea rupe procesul de pace. „Republica Populară Donețk este un stat independent și democratic și alegerea organelor administrației publice locale este un pas important pentru toți cetățenii republicii”, a declarat liderul separatist al așa-numitei „republici” Aleksandr Zaharcenko, după ce a ratificat un decret în acest sens.
Ca răspuns, președintele Poroșenko a denunțat o decizie „iresponsabilă”, reprezentând „un mare pericol” pentru evoluția procesului de pace.
În conformitate cu acordurile de pace Minsk 2 încheiate în februarie, alegerile locale ar trebui să aibă loc în zona de conflict înainte de sfârșitul anului 2015, în virtutea legislației ucrainene și normelor internaționale.
Autoritățile de la Kiev au planificat alegerile locale la 25 octombrie, dar rebelii proruși și-au anunțat deja în iulie intenția de a organiza alegeri în conformitate cu propriile reguli și la date diferite, pe 18 octombrie la Donețk și 1 noiembrie în Lugansk.