Ucraina a decis să-şi delimiteze graniţa cu Rusia în mod unilateral, a anunţat luni secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrei Parubii, citat de publicaţia ucraineană Ukrainska Pravda.
Ameninţările la adresa securităţii naţionale obligă Ucraina să-şi delimiteze frontiera, a declarat Parubii într-un interviu pentru postul de televiziune ICTV, indicând că frontiera va fi demarcată pe întreaga sa lungime.
Demarcarea graniţei într-un termen cât mai scurt a fost cerută de preşedintele Petro Poroşenko, în scopul de a securiza frontiera estică.Finanţarea structurilor tehnologice de-a lungul frontierei va fi asigurată din bugetul de stat.
Aleksei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a declarat că partea rusă nu intenţionează să recunoască demarcarea unilaterală a frontierei de către Ucraina, avertizând că astfel de acţiuni ar putea duce la dispute frontaliere permanente.
Citeşte şi Putin vrea să vadă UCRAINA cerându-i IERTARE în GENUNCHI
‘Se poate presupune că partea rusă nu va recunoaşte demarcarea unilaterală a graniţei cel puţin din simplul motiv că această modalitate contravine normelor internaţionale în domeniu’, a afirmat Puşkov, subliniind că o delimitare unilaterală nu există. ‘În caz că autorităţile de la Kiev nu ştiu – pentru delimitarea graniţei e nevoie de crearea unei Comisii mixte, iar cele două părţi implicate acţionează împreună şi aceasta face obiectul unui acord separat între state’, a argumentat el. Ministrul ucrainean al apărării, Mihailo Koval, a exprimat duminică intenţia Ucrainei de a închide graniţa cu Rusia în cursul acestei săptămâni.
Infiltrare de mercenari şi echipamente militare din Rusia
Kievul acuză Moscova că permite infiltrarea de echipamente militare şi mercenari în estul Ucrainei, unde insurgenţi proruşi înarmaţi controlează localităţi întregi şi clădiri oficiale. Aceste acuzaţii sunt susţinute de către Occident. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a cerut Rusiei să ‘oprească fluxul ‘ de arme către rebeli.
Un acord de demarcare a frontierei între Ucraina şi Rusia a fost semnat la 17 mai 2010, la Kiev, şi a intrat în vigoare la 29 iulie acelaşi an. Ministerul ucrainean de Externe a declarat ulterior că părţile vor începe ‘activităţile în teren’ pentru demarcarea frontierei în 2012, dar multe sectoare aşa şi au rămas nedelimitate.
Guvernatorul ucrainean Igor Kolomoiski a prezentat vineri preşedinţiei de la Kiev proiectul construcţiei unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, la frontiera cu Rusia, ‘pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă faţă de Ucraina’, după cum relatase AFP.
Poroşenko se pronunţă pentru alegeri parlamentare anticipate
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, pledează în favoarea organizării alegerilor parlamentare anticipate şi pentru modificarea Constituţiei. El a făcut o declaraţie în acest sens în cadrul unei întâlniri cu liderii principalelor facţiuni parlamentare, cu care a discutat un proiect de lege privind modificarea Constituţiei ţării, după cum a relatat ITAR-TASS, citată de Agerpres.
Citeşte şi UCRAINA: Armele folosite de separatişti sunt FURNIZATE de RUSIA
Cu această ocazie, Poroşenko a afirmat că aşteptările populaţiei în privinţa unei ‘resetări complete’ a puterii rămân de actualitate. Referitor la proiectul de lege pentru amendarea Constituţiei, ‘acesta este în deplină concordanţă cu iniţiativa noastră privind descentralizarea puterii şi este un element cheie al planului nostru de pace în Donbas'(regiunile Doneţk şi Lugansk), conform declaraţiei lui Poroşcenko, citată de serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene.
Şeful statului ucrainean a subliniat, de asemenea, nevoia de o separare clară a competenţelor între preşedinte, parlament şi guvern pentru funcţionarea eficientă a sistemului de guvernare. Preşedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov, urmează să prezinte săptămâna această în Radă proiectul de lege cu privire la descentralizare. Şeful facţiunea Udar, Vitali Kovalciuk, a propus marţi în parlamentul ţării, reunit în sesiune plenară, autodizolvarea forului legislativ.