UCRAINA STĂ pe un butoi cu pulbere. Preşedintele interimar ucrainean, Olexandr Turcinov declara, marţi, că va evita o intervenţie militară pentru a împiedica aderarea Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă, preferând să își apere granița de Est
„Nu putem să ne angajăm într-o operațiune militară în Crimeea, pentru că în acest fel am descoperi granița de est și Ucraina nu ar mai fi apărată, iar militarii ruși mizează pe așa ceva”, a declarat Turcinov într-un interviu.
Tensiune în Crimeea, înaintea referendumului
În timp ce situaţia din Peninsula Crimeea este tot mai tensionată înaintea preconizatului referendum din data de 16 martie, comunitatea internaţională face tot mai multe încercări de a aduce la masa negocierilor părţile implicate în acest conflict, ce ar putea fi rezolvat pe cale politică, paşnică.
Dar Moscova nu dă niciun răspuns la toate aceste apeluri ci, din contră, refuză cu îndârjire la orice dialog cu părţile implicate. Între timp, preşedintele intermar, Arseni Iaţeniuk merge în Statele Unite, unde va discuta cu preşedintele Barack Obama despre criza din Ucraina şi mai ales despre teritoriul autonom, Crimeea. Miercuri, Iaţeniuk se va adresa şi Consiliului ONU, la New York.
Nu în ultimul rând, Iaţeniuk ar putea discuta cu preşedintele american despre detaliile unui plan financiar de salvare a Ucrainei, în valoare de 35 de miliarde de dolari, pentru a redresa economia ţării, cel puţin în următorii doi ani.
Rusia provoacă Kievul şi organizează cel mai amplu exerciţiu militar din ultimii 20 de ani
La rândul său, Turcinov, a afirmat că referendumul din Crimeea, de duminică, 16 martie, este „o provocare” care va fi boicotată de foarte mulţi oameni. „Forţele ruse nu intenţionează să organizeze un referendum, ele vor doar să falsifice rezultatele” consultării populare, a mai spus preşedintele interimar al Ucrainei, informează bbc.co.uk. „Din păcate, Rusia refuză o soluţie diplomatică a conflictului”, a adăugat Turcinov.
Preşedintele interimar a cerut, marţi, crearea unei gărzi naţionale care să apere ţara şi să ofere sprijin celor 6.000 de trupe care sunt pregătite de luptă. Această forţă va cuprinde şi voluntari cu experienţă militară, pregătită să intervină împotriva oricărei agresiuni interne sau externe.
Dar în timp ce autorităţile de la Kiev vorbesc despre aceste planuri, Moscova anunţă o nouă serie de exerciţii militare, la care vor participa şi 4.000 de paramilitari, în cadrul a ceea ce poate fi numit cel mai amplu exerciţiu de acest gen din ultimii 20 de ani, mai scrie publicaţia britanică.
Balet diplomatic şi consiliere economică din partea SUA
Cele două camere ale Congresului american au adoptat marți texte care condamnă intervenția rusă în Ucraina, cu o zi înainte de vizita premierului ucrainean, la Washington. Camera Reprezentanților a aprobat aproape în unanimitate – 402 voturi pentru, șapte împotrivă- o rezoluție care condamnă „încălcarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei de către forțele militare ale Federației Ruse”.
Acest docuiment solicită Congresului american „să impună sancțiuni de vize, financiare, comerciale și de altă natură demnitarilor cu rang înalt ai Federației Ruse, băncilor și organizațiilor comerciale controlate de stat, precum și altor agenții de stat”.
La rândul său, Camera superioară a Congresului — Senatul — a aprobat prin consens o rezoluție care condamnă „agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina”, potrivit AFP, citată de Agerpres. Senatorul republican John Barrasso a anunțat că va depune un amendament pentru a încuraja exporturile de gaze naturale americane către Ucraina cu scopul de a reduce dependența Kievului de Rusia.
În cursul unei conversații telefonice care a durat o oră, șeful diplomației nipone i-a solicitat interlocutorului său să deschidă „dialogul direct” cu autoritățile interimare ucrainene pentru a rezolva criza referitoare la Crimeea „fără să aducă atingere integrității teritoriale și suveranității Ucrainei”, a făcut cunoscut cancelaria japoneză.
Lavrov a ” explicat poziția Rusiei”, dar a respins posibilitatea unui astfel de dialog direct, deoarece Moscova „nu vede nicio legitimitate în guvernul interimar ucrainean”. „Din nefericire, Rusia a renunțat pentru moment la o soluție diplomatică a conflictului (…) Rușii renunță la orice contact la nivel de ministere de externe și de oficiali”, deși comunitatea internațională „cere Rusiei să demareze negocieri de pace”, a declarat, la rândul său, Turcinov.