Protestatari cu faţa acoperită de măşti de plastic albe au agitat pancarte pe care se puteau citi mesaje ca ”Munca sexuală este muncă”, ”Noi apărărm dezincriminarea muncii sexuale” sau ”Munca mea este alegerea mea”.
”Este pentru prima dată când avem curajul să ieşim şi să spunem că existăm”, a declarat Iulia Dorohova de la Legalife, o organizaţie nonguvernamentală (ONG) ucraineană pentru lucrători sexuali, în faţa sediului Parlamentului. ”Le cerem autorităţilor să abroge pedepsirea muncii sexuale. Vrem ca mai degrabă să plătim taxe decât amenzi”, a adăugat ea.
Potrivit unor activişti în domeniul drepturilor omului, în Ucraina sunt aproximativ 80.000 de lucrători sexuali, care se simt vulnerabili, mai ales din cauza abuzurilor la care sunt supuşi de poliţie, în contextul în care activitatea pe care o desfăşoară este ilegală, potrivit news.ro.
Citeşte şi Paleologu, despre legalizarea prostituţiei: „Mi-aş asuma o astfel de iniţiativă”
Prostituţia, ilegală în Ucraina, este pasibilă de o amendă de până la 225 de grivne (aproximativ nouă dolari sau euro).
”Noi vrem ca statul să ne protejeze. Dacă o femeie poate să vândă sex în mod legal, ea va plăti bani la bugetul statului”, a declarat Dorohova. ”Femeiele care muncesc în bordelurile existente trebuie să le dea din câştigul lor poliţiştilor bani pentru «protecţie»”, a adăugat ea.
Din cauza interzicerii prostituţiei prin lege, poliţişti ucraineni sunt acuzaţi adesea că cer bani de la lucrători sexuali pentru a nu-i amenda sau bate. ”Suntem amendate adesea şi supuse unor abuzuri fizice (de către poliţişti)”, a declarat pentru AFP Valia, o lucrătoare sexuală, în vârstă de 30 de ani, care purta o mască albă de platic.