Ucraina MENŢINE unilateral ÎNCETAREA FOCULUI, iar cooperarea NATO-RUSIA se SUSPENDĂ

Guvernul ucrainean menţine încetarea unilaterală a focului, în pofida doborârii unui elicopter soldat cu nouă morţi, marţi, în estul ţării. Pe de altă parte, cooperarea NATO-Rusia rămâne suspendată până când Moscova îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina.
Romania TV
25 iun. 2014, 14:32
Ucraina MENŢINE unilateral ÎNCETAREA FOCULUI, iar cooperarea NATO-RUSIA se SUSPENDĂ

Guvernul ucrainean menţine încetarea unilaterală a focului, în pofida doborârii, marţi a unui elicopter, atac ce s-a soldat cu nouă morţi, marţi, în estul ţării, a anunţat, miercuri, la Bruxelles, ministrul de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin.

‘Ne menţinem angajamentul, ne menţinem decizia de încetare unilaterală a focului’, a declarat Klimkin presei, după o reuniune cu miniştrii de externe ai ţărilor din NATO. El şi-a exprimat regretul faţă de ‘evoluţiile tragice’ survenite marţi, în special prin pierderea unui elicopter la periferia Slavianskului, bastion al insurgenţilor, şi a celor nouă militari aflaţi la bord.

‘Astfel de provocări sunt extrem de periculoase pentru obţinerea unei încetări a focului durabilă’, a subliniat el. Însă ‘suntem determinaţi să facem tot posibilul pentru a ajunge la o detensionare a situaţiei’ în est, în special la Doneţk şi Slaviansk.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a exclus marţi să renunţe la decizia de încetare unilaterală a focului, după doborârea elicopterului. Armata ucraineană a denunţat miercuri încălcările ‘masive’ ale armistiţiului provizoriu, numărând de luni peste 40 de atacuri ale separatiştilor proruşi în est.

Cooperarea NATO cu Rusia, suspendată până când Moscova îşi va schimba atitudinea faţă de Ucraina

Nu se observă vreo schimbare a atitudinii Moscovei faţă de criza din Ucraina, drept urmare Alianţa Nord-Atlantică nu va relua deocamdată cooperarea cu Rusia, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, la încheierea reuniunii miniştrilor de externe din statele NATO, transmit agenţiile AFP şi DPA.

‘Nu pot exista relaţii normale’, întrucât ‘Rusia a încălcat regulile’, fapt de natură să afecteze încrederea, a explicat secretarul general al NATO. În consecinţă, ‘nu se va relua cooperarea decât atunci când Rusia îşi va respecta din nou obligaţiile asumate pe plan internaţional’, a indicat el în continuare.

În acest context, Rasmussen a precizat că NATO cere Moscovei să facă patru lucruri concrete: să ia ‘măsuri reale şi eficiente’ pentru a opri destabilizarea Ucrainei, să creeze condiţii pentru aplicarea planului de pace propus de preşedintele Petro Poroşenko, să înceteze susţinerea grupărilor armate separatiste şi să oprească fluxurile de arme şi mercenari către Ucraina.

Pe de altă parte, miniştrii de externe din statele NATO au aprobat constituirea unor fonduri cu destinaţie specială pentru a ajuta armata ucraineană să-şi consolideze capacităţile defensive şi care vor fi utilizate în domenii precum apărarea cibernetică, logistica sau organizarea structurilor de comandă. Statele membre vor contribui individual la aceste fonduri, ce ar putea însuma 12 milioane de euro în următorii doi ani.

Miniştrii de externe din statele membre ale NATO au decis la 1 aprilie să suspende cooperarea militară şi civilă a Alianţei cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar au acceptat ca dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miting de susținere a Ucrainei organizat la Boston în pragul celor trei ani de la începutul invaziei rusești
MediaFlux
ILIE BOLOJAN a DECIS! Convocare de URGENȚĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe