În rezoluţia votată de 324 de deputaţi, Rada Supremă (legislativul de la Kiev) menţionează că recunoaşte jurisdicţia acestei instanţe internaţionale pe teritoriul ucrainean. Ceilalţi doi oficiali pe care intenţionează să-i trimită în faţa Tribunalului de la Haga sunt fostul ministru de interne Vitali Zaharenko şi fostul procuror general Viktor Pşonka, potrivit Agerpres.
Un purtător de cuvânt al Curţii Penale Internaţionale a declarat că acest organism nu a primit deocamdată vreo solicitare din partea guvernului de la Kiev pentru a investiga evenimentele ce au condus la schimbarea de regim din Ucraina, precizând că guvernul unei ţări poate emite o declaraţie prin care să accepte jurisdicţia Curţii pentru fapte din trecut, dar decizia cu privire la deschiderea efectivă a unei asemenea investigaţii revine procurorului Curţii.
Viktor Ianukovici a fugit sâmbătă din Kiev pentru a nu cădea în mâinile protestatarilor şi se ascunde în prezent într-o locaţie necunoscută, la fel ca şi ceilalţi doi oficiali menţionaţi în aceeaşi rezoluţie, probabil în estul Ucrainei sau în Peninsula Crimeea. Noile autorităţi ucrainene au emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte, acuzându-l de ‘crime în masă’ împotriva civililor.