Între obiectivele sale naționale anuale, Ucraina a promis că va respecta și dezvolta drepturile minorităților, dar adoptarea noii legi a educației contrazice complet acest lucru, a subliniat șeful diplomației ungare, în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO care s-a desfășurat marți și miercuri la Bruxelles.
Peter Szijjarto a dat asigurări că Ungaria „nu va sacrifica interesele etnicilor maghiari din Transcarpatia pe altarul niciunui joc geopolitic” și că nu va accepta ca NATO să aprobe situația creată de statul ucrainean.
Dacă pentru Ucraina este important să-și reia cooperarea cu NATO, atunci trebuie să retragă legea educației, a spus ministrul ungar de externe.
Noua lege ucraineană a educației, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Petro Poroșenko, introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației. Conform noii legi, studiul în învățământul secundar și superior în Ucraina se va face exclusiv în limba de stat (ucraineană), iar educația în limbile minorităților va fi disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Această situație a declanșat proteste în mai multe țări vecine.
Szijjarto a menționat cu același prilej că la recentul summit Uniunea Europeană — Africa desfășurat la Abidjan s-a văzut clar că previziunile internaționale, inclusiv ale NATO, cu privire la reapariția unei semnificative presiuni migratorii dinspre sud sunt justificate.
Este în interesul Europei să poată opri presiunea migrației dinspre sud, iar NATO trebuie să joace un rol în acest sens întrucât Uniunea Europeană nu poate face acest lucru singură, a atenționat ministrul ungar de externe, adăugând că atacurile teroriste din ultimii doi ani au demonstrat că migrația constituie cea mai mare provocare la adresa securității europene.