Gigantul alimentar WH Group din Hong Kong a cumpărat, în 2013, Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc al Americii, și peste 146.000 de acri de teren agricol în Missouri. Tot atunci, Xinjiang Production and Construction Corps cumpăra 9% din terenul agricol al Ucrainei, celebru pentru fertilitatea lui, reprezentând 5% din teritoriul țării, printr-o concesiune pe care China a încheiat-o cu Ucraina pe 50 de ani.
Între 2011 și 2020 China și-a trecut în proprietate aproape 7 milioane de hectare de teren agricol, pe tot cuprinsul pământului. Comparativ, companiile britanice au cumpărat în total mai puțin de 2 milioane, în vreme ce americanii și japonezii au cumpărat mai puțin de 1 milion, se arată în analiza The Wall Street Journal, preluată de Rador.
„Soarta Ucrainei ilustrează cât de periculos este să-ți fie controlată o mare parte din teritoriu de către o altă țară. Pe de o parte Kievul ar putea fi îngrijorat de faptul că un aliat al Rusiei îi controlează pământul, pe de alta e nevoită să se teamă și că Beijingul și-ar putea retrage brusc investiția, exacerbând astfel problemele economice ale Ucrainei„, se mai arată în analiză.
Zilele trecute, secretarul general al ONU António Guterres, a tras un semnal de alarmă spunând că ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de foamete anul acesta, iar în 2023 va fi chiar mai rău.