„Harkov. A început operaţiunea antiteroristă.Centrul oraşului este blocat, la fel şi staţiile de metrou.Nu vă faceţi griji. După ce terminăm, le vom deschide”, scrie ministrul ucrainean Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, sediul administraţiei regionale din Harkov, ocupat de manifestanţi proruşi, unde noaptea trecută a avut loc un incendiu, a fost eliberat.
Operaţiunea antiteroristă a decurs fără utilizarea armelor de foc, a mai spus oficialul ucrainean, indicând că aproximativ 70 de persoane au fost arestate în urma acestei operaţiuni îndreptate împotriva forţelor secesioniste.
Manifestanţii proruşi au aruncat luni seara cu petarde şi cocktail-uri Molotov în clădirea administraţiei regionale din Harkov, dând foc la mai multe anvelope în apropierea sa. Un incendiu a izbucnit după aceea la primul etaj al imobilului, care a fost stins fără să aducă prejudicii importante clădirii.
În acelaşi timp, vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, în urma unor negocieri cu un grup de iniţiativă al protestatarilor condus de oligarhul Rinat Ahmetov, a promis ca trupele speciale nu vor lua cu asalt clădirea administraţiei regionale din Doneţk, oraş minier din estul Ucrainei, relatează agenţia de presă ucraineană UNN, potrivit Agerpres.
Rinat Ahmetov, unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina, patronul clubului de fotbal Şahtior Doneţk, a ieşit în noaptea de luni spre marţi în faţa protestatarilor şi i-a îndemnat să negocieze cu autorităţile pentru a nu permite un asalt al trupelor speciale ucrainene pentru eliberarea clădirii administraţiei regionale din Doneţk, în scopul de a evita posibile victime umane.
Potrivit agenţiei de presă UNN, Vitali Iarema a declarat la postul de televiziune local Gromadskoe că în urma acestor negocieri a decis ca astăzi (marţi) să nu dispună un asalt asupra clădirii administraţiei regionale pentru a evita o posibilă vărsare de sânge.
Ucraina s-a confruntat luni cu o ameninţare de secesiune în estul rusofon, unde activiştii separatişti au proclamat o ‘republică populară’ la Doneţk şi au cerut alipirea la Rusia, ceea ce, potrivit autorităţilor ucrainene, face parte dintr-un plan de ‘dezmembrare’ a ţării, potrivit AFP.