Moscova SFIDEAZĂ lumea: Duma va examina în curând problema anexării Crimeei la Rusia
Consiliul Suprem, parlamentul Crimeei, a decis ca referendumul cu privire la statutul acestei republici autonome din sudul Ucrainei să se desfășoare în data de 16 martie, a declarat joi presei vicepremierul guvernului republicii, Rustam Temirgaliev, citat de Agerpres.
„Referendumul a fost stabilit pentru 16 martie”, a spus el, indicând că alegătorii vor fi convocați să răspundă la două întrebări. „Prima — Sunteți pentru includerea Crimeei în Federația Rusă ca subiect al federației. A doua — Sunteți pentru revenirea la Constituția Crimeei din 1992?”— a mai precizat el.
În conformitate cu prevederile Constituției Crimeei din 1992, republica este parte a Ucrainei și stabilește cu aceasta relații în baza unor tratate și acorduri.
UCRAINA: Poliţia ucraineană de frontieră din Crimeea este BLOCATĂ de oameni înarmaţi
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decizia Parlamentului din Crimeea ca republica autonomă să facă parte din componența Rusiei, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului rus.
„Această informație, pe care abia am primit-o, a fost adusă la cunoștința președintelui”, Vladimir Putin, a afirmat Peskov, fără a face alte comentarii pe acest subiect.
Serghei Mironov, liderul fracțiunii parlamentare „Rusia Dreaptă”, a declarat că Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului federal rus, va examina săptămâna viitoare un proiect de lege privind posibilitatea anexării Crimeii la Rusia.
”Ținând cont de data referendumului (din Crimeea, 16 martie), eu cred că există timp pentru a examina această lege în regim normal. Proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare”, a precizat Mironov.
Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea a aparținut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind atașată în 1954 Ucrainei, care făcea parte și ea din Uniunea Sovietică, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componența Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă.