Linia Mannerheim – un complex de fortificaţii de apărare, cu o lungime de peste 100 km – a fost creată în anii 1920-30 de partea finlandeză a istmului karelian, între Ladoga şi Golful Finlandei pentru a descuraja un posibil atac din partea Uniunii Sovietice.
‘Dacă fără o linie Mannerheim nu se poate înseamnă că trebuie construite astfel de sisteme de fortificaţii, dar care să fie şi mai puternice’, ţinând cont de învăţămintele predecesorilor, a afirmat Poroşenko, atrăgând atenţia că nu vor fi fortificaţii după modelul celor din anii 1941-1942, ci în conformitate cu realizările curente în domeniul apărării.
Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat anterior începerea construcţiei ‘unei graniţe reale de stat’ la frontiera cu Federaţia Rusă, un proiect botezat ‘Zidul’ de media de la Kiev, pentru realizarea căruia guvernul a alocat şase luni.
Citeşte şi Lovitură pentru Moscova. Poroşenko a DECIS: Estul separatist RĂMÂNE la UCRAINA
Potrivit unor experţi, amenajarea graniţei cu Rusia după principiile aplicate în Israel ar putea să coste Ucraina aproximativ 4 miliarde de dolari şi este puţin probabil să se respecte termenul stabilit în acest scop de către politicieni.
Frontiera Ucrainei cu Rusia în zona regiunilor Lugansk şi Doneţk este mai mult decât permisivă, iar în unele zone aceasta se află sub controlul rebelilor. Kievul şi partenerii săi occidentali au acuzat în repetate rânduri Moscova că trimite peste graniţă arme şi voluntari în sprijinul rebelilor proruşi. În ultimele săptămâni, autorităţile ucrainene, SUA şi NATO au denunţat chiar infiltrări de tehnică militară şi trupe regulate din Rusia în estul Ucrainei, în contextul în care porţiuni întregi ale graniţei ruso-ucrainene scapă controlului autorităţilor ucrainene.