Mulți creștini ortodocși ucraineni sărbătoresc, în premieră, Crăciunul pe 25 decembrie. Premiera e cauzată de faptul că până acum Ucraina folosea în mod tradițional calendarul iulian, folosit și de Rusia, unde Crăciun se sărbătorește pe 7 ianuarie.
Pentru o distanțare clară de Rusia, Ucraina sărbătorește acum Crăciunul potrviit calendarului occidental (sau gregorian), pe care îl folosește în viața de zi cu zi.
Volodimir Zelenski a schimbat legea în luna iulie, declarând că asta le permite ucrainenilor „să abandoneze moștenirea rusă” și să nu mai sărbătorească Crăciunul în ianuarie”.
Într-un mesaj de Crăciun diduzat în Ajun, Zelenksi a spus că toți ucrainenii sunt acum împreună.
„Cu toții sărbătorim Crăciunul, la aceeași dată, ca o mare familie, ca o singură națiune, ca o țară unită”, a transmis președintele ucrainean.
„Ne vom ruga toţi pentru libertatea noastră, pentru victoria noastră, pentru Ucraina noastră”, a mai spus Zelenski. Acesta le-a mulţumit în mesajul său soldaţilor ucraineni aflaţi pe front şi li s-a adresat familiilor acestora.
„Toţi luptătorii luminii, îngerii păzitori ai Ucrainei, au dovedit că există miracole, dar trebuie să le creăm singuri”, a mai spus liderul de la Kiev.
Ukrainian President Volodymyr #Zelensky posted a Christmas greeting🎄✨
„Darkness will eventually lose. Evil will be defeated. Today, this is our common goal, our common wish, and what we pray for. For our freedom. For our victory. For our Ukraine,” he wrote. pic.twitter.com/J6TuojzuYn
— KyivPost (@KyivPost) December 24, 2023
Biserica Ortodoxă Ucraineană, o biserică independentă nou creată, care a ținut prima slujbă în 2019, a schimbat și ea data Crăciunului în calendarul religios, în 25 decembrie. Astfel, s-a despărțit oficial de Biserica Ortodoxă Rusă, din cauza anexării Crimeei de către Moscova, în 2014, și a sprijinului său pentru separiștii din estul Ucrainei.
Citește și: Cea mai puternică rugăciune pe care o poți spune de Crăciun. Dumnezeu te va răsplăti înzecit
În ajunul Crăciunului, oamenii s-au rugat și au aprins lumânări în toată Ucraina. În orașul Lvov, care a fost şi el afectat de război, copii în costume naționale au cântat cântece și au participat la procesiuni festive pe străzi.
În ultimii ani, mulți credincioși s-au alăturat Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar milioane de oameni urmează încă bisericile legate istoric de Rusia și vor continua să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie.