Războiul din Ucraina. Într-o postare pe reţeaua sa Truth Social, Trump a scris: „Zelenski recunoaşte că jumătate din banii pe care i i-am trimis „LIPSESC”. El refuză să aibă alegeri, este foarte jos în sondajele ucrainene şi singurul lucru la care s-a priceput a fost să-l facă pe Biden să cânte „ca o vioară”. Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se mişte repede sau nu va mai avea o ţară”, ameninţă Trump.
El ceruse Kievului să dea SUA acces la 50 la sută din pământurile rare ale Ucrainei ca plată pentru ajutorul furnizat până acum în război de Statele Unite, o ofertă care ar fi fost refuzată.
„Gândiţi-vă, un comediant de succes modest, Volodimir Zelenski a convins Statele Unite ale Americii să cheltuiască 350 de miliarde de dolari pentru a intra într-un război care nu putea fi câştigat, care nu trebuia să înceapă niciodată, dar un război pe care el, fără SUA şi „TRUMP”, nu îl va putea rezolva niciodată. Statele Unite au cheltuit cu 200 de miliarde de dolari mai mult decât Europa, iar banii Europei sunt garantaţi, în timp ce Statele Unite nu vor primi nimic înapoi. De ce nu a cerut Adormitul Joe Biden egalizare, în sensul că acest război este mult mai important pentru Europa decât este pentru noi. Avem un Ocean mare şi frumos care ne separă”, comentează Trump.
„Între timp, negociem cu succes încheierea războiului cu Rusia, lucru pe care toţi admit că numai „TRUMP” şi administraţia Trump îl pot face”, se laudă şeful Casei Albe.
„Biden nu a încercat niciodată, Europa nu a reuşit să aducă pacea, iar Zelenski vrea probabil să menţină „trenul cu sosuri” în mişcare”, acuză Donald Trump.
El susţine că „iubeşte” Ucraina, dar „Zelenski a făcut o treabă groaznică, ţara sa este distrusă, iar MILIOANE de oameni au murit inutil”.
Mandatul prezidenţial al lui Zelenski a expirat în mai anul trecut, însă Ucraina se află sub lege marţială de la invazia rusă din februarie 2022, ceea ce înseamnă că alegerile prezidenţiale au fost suspendate.
Accesul de furie al lui Trump la adresa lui Zelenski vine după ce liderul ucrainean afirmase, comentând declaraţiile lui Trump despre negocierile ruso-americane de la Riad, de la care Ucraina a fost exclusă, că preşedintele american „trăieşte într-o bulă de dezinformare rusă” şi ajută Rusia să iasă din izolarea internaţională.
Noul locatar al Casei Albe a preluat marţi o serie de afirmaţii ale Rusiei, părând să-l facă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski vinovat de invazia Ucrainei de către Rusia şi de continuarea acestui conflict.
Ministrul de externe din Ucraina, Andrii Sîbiha, spune într-o postare pe X că poporul său şi preşedintele Volodimir Zelenski „au refuzat să cedeze presiunii lui Putin” şi „nimeni nu poate forţa Ucraina să cedeze”. Comentariul său vine la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump l-a atacat din nou pe Zelenski, ameninţându-l că nu va mai avea o ţară, dacă nu pleacă de la conducerea Ucrainei.
În postarea pe X, ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha reaminteşte că Ucraina „a rezistat celui mai îngrozitor atac militar din istoria modernă a Europei şi a trei ani de război total”.
„Ne vom apăra dreptul de a exista”, dă asigurări şeful diplomaţiei de la Kiev. Tonul dintre liderii american şi ucrainean s-a înăsprit miercuri chiar când trimisul american Keith Kellogg s-a întâlnit la Kiev cu şeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, care a spus că este „important” ca generalul în retragere să primească toate informaţiile, inclusiv ceea ce se întâmplă pe linia frontului şi rezistenţa şi spiritul Ucrainei, relatează BBC.
Într-o postare pe X după întâlnire, Iermak a spus că el „contează pe sprijinul continuu al Statelor Unite” pentru Ucraina. „Dorim ca relaţia noastră să rămână deschisă, bazată pe încredere şi pe principiile succesului reciproc”, a transmis Iermak.
.v
Today, I was pleased to welcome the U.S. Special Representative for Ukraine and Russia, @generalkellogg, to Kyiv. This was his first meeting during his visit, and I appreciate that he came to Ukraine at this difficult time—we value this greatly. pic.twitter.com/Le2f6xkwq5
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) February 19, 2025
Modul în care se încheie războiul este „de mare importanţă”, afirmă el că i-a spus lui Kellogg, avertizând că „Rusia manipulează în mod constant informaţiile, încearcă să semene dezbinare şi răspândeşte minciuni pentru a ne întoarce unii împotriva altora”.
El a subliniat din nou poziţia Ucrainei, care trebuie să fie implicată în toate discuţiile privind încheierea războiului.
Ucrainenii „doresc un parteneriat strategic, pe termen lung şi cuprinzător cu Statele Unite”, a adaugat el.
Preşedintele Zelenski declarase că ar dori să îi arate lui Kellogg linia frontului în timpul vizitei sale în ţară.