Într-un interviu acordat RBC-Ucraina, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei Dmytro Kuleba a vorbit despre „negocieri cu Rusia pe câmpul de luptă”, accesul la granițe în 1991, sancțiuni împotriva Federației Ruse, „liniile roșii” ale Occidentului și aliații Ucrainei.
Pe fondul recentelor succese ale contraofensivei ucrainene, Moscova a menționat încă o dată „negocieri” – dar, după cum subliniază oficialii ruși de rang înalt, acestea nu pot avea loc decât prin îndeplinirea „cererilor” țării agresoare. Desigur, Ucraina nu va fi niciodată de acord cu o astfel de opțiune. Și, așa cum a asigurat șeful Ministerului Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, Rusia va manifesta un interes real pentru negocieri doar atunci când poziția sa va slăbi cât mai mult.
„Suntem în război cu Rusia nu de dragul de a avea ocazia de a vorbi cu ei, ci de dragul de a câștiga”, a spus ministrul. Iar actuala contraofensivă ucraineană va contribui la creșterea ajutorului internațional.
Medvedev vrea capitularea totală a regimului de la Kiev, dar în condițiile impuse de Rusia
Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse şi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat un nou mesaj pe canalul său de Telegram, în care s-a referit la posibilele negocieri pe care Ucraina ar trebui să le poarte cu Federația Rusă.
Potrivit vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse: „Actuala poziție de negocieri a Federației Ruse în ceea ce privește Ucraina nu este nimic mai mult decât o „înviorare de copii” înainte ca noi să cerem capitularea definitivă a regimului de la Kiev”.
Declarația sa vine ca răspuns la afirmațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a afirmat că nu pot exista negocieri cu cineva care pornește discuția de la ultimatumuri.
„Actualele ultimatumuri sunt doar o înviorare de copii, înainte de cerințele din viitor. Și el le știe foarte bine: Capitularea totală a regimului de la Kiev, în condițiile Rusiei”, a mai declarat fostul președinte rus.
Fisuri în reţeaua de putere a lui Putin. Mai mulţi lideri locali îi cer demisia liderului de la Kremlin
De asemenea, afirmațiile acestuia vin în contextul în care forțele invadatoare au fost împinse în spatele liniei frontului în ultima perioadă, ucrainenii reușind să captureze sute de vehicule grele, abandonate de armata rusă care se află în retragere.
În aceeași ordine de idei, Ucraina a reușit să elibereze de la începutul lunii septembrie circa 6.000 de kilometri de teritoriu.