Atacul de ripostă desfășurat de Ucraina, în care au fost folosite drone, a vizat inclusiv infrastructura de stocare a combustibilului în regiunea Oriol din centrul Rusiei, unde a provocat un incendiu şi spargerea geamurilor de la case din zonă, relatează cotidianul The Guardian, citat de ziare.com.
Guvernatorul regiunii Oriol, Andrei Klicikov, a anunțat, sâmbătă dimineaţă, că un ”atac masiv” asupra unui obiectiv de infrastructură a provocat aprinderea combustibilului.
La rândul său, guvernatorul regiunii Krasnodar, Vladimir Kondratiev, a precizat că apărarea antiaeriană rusă a distrus drone ucrainene în mai multe zone din sudul şi estul Ucrainei. Una dintre drone a spart geamurile caselor dintr-un sat, fără a se înregistra însă răniți.
Tot apărarea antiaeriană rusă ar fi distrus şapte drone care zburau în regiunea Briansk, potrivit guvernatorului Alexander Bogomaz.
Dronele lansate din Ucraina au vizat și regiunea Belgorod din Rusia. Guvernatorul regiunii a precizat că au fost lovite două sate, urmările fiind rănirea unui localnic și incendierea unei case.
A swarm of Ukrainian suicide drones have struck an oil depot in the Russian city of Orel pic.twitter.com/7nSNzFSBtm
— Visegrád 24 (@visegrad24) December 14, 2024
Ucraina a ripostat astfel după ce Rusia, cu o noapte în urmă, a atacat masiv instalaţiile energetice ale țării pe care a invadat-o în februarie 2022.
În acel atac, armata rusă a folosit, 93 de rachete şi peste 200 de drone, potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Zelenski a precizat că armata ucraineană a doborât 81 de rachete, dintre care 11 au fost interceptate cu avioane F-16.
În urma atacului rus din Ucraina, șase instalaţii energetice din regiunea Lvov au fost avariate.
”Acesta este planul de ‘pace’ al lui Putin – să distrugă totul. Aşa vrea el ‘negocieri’ – terorizând milioane de oameni. Este necesară o reacţie puternică din partea lumii: o lovitură masivă – o reacţie masivă”, a spus președintele Ucrainei.
În acest context, ministrul de Externe ucrainean, Andrii Sibiha, a solicitat ”livrarea urgentă a 20 de sisteme de apărare aeriană Nasams, Hawk sau Iris-T”.
Kremlinul Moscova a catalogat acțiunea sa militară drept represalii pentru utilizarea de către Ucraina a rachetelor Atacms, furnizate de SUA, pentru atacarea un aerodrom militar rus.
Citește și Ordin de la UE pentru România. Va fi obligatoriu din 2025, iar termenul-limită este de şase luni