Ucraina se plânge că actuala misiune de pace din Transnistria nu este eficientă

Misiunea de pace din Transnistria este ineficientă în formatul actual, a opinat luni însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadie Altuhov, pledând pentru înlocuirea forței ruse de pace din stânga Nistrului cu o misiune internațională, potrivit agențiilor de presă Infotag.md și RIA Novosti.
Filip Stan
25 aug. 2015, 08:09
Ucraina se plânge că actuala misiune de pace din Transnistria nu este eficientă

‘Este puțin probabil, din păcate, ca actualul format de pacificare să contribuie la reglementarea crizei transnistrene’, a estimat diplomatul ucrainean, pronunțându-se totodată pentru dinamizarea negocierilor în formatul ‘cinci plus doi’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE și SUA, ca observatori).

‘Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Moldovei în frontierele stabilite în 1991. Actualele mecanisme nu funcționează în totalitate pentru realizarea acestui deziderat. De asemenea, regiunea transnistreană și Rusia trebuie să adopte o abordare mai constructivă față de acest subiect’, a afirmat Altuhov. Potrivit acestuia, înlocuirea actualului format de menținere a păcii printr-un număr mai mare de experți internaționali ar deveni un pas mai eficient în perspectiva rezolvării diferendului transnistrean.

În același timp, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Chișinău a calificat drept ‘absurde’ acuzațiile Tiraspolului și ale Moscovei că restricțiile vamale ale Kievului față de regiunea transnistreană ar constitui o blocadă economică, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alertă: Exerciţii militare cu muniţie adevărată în Transnistria

El a insistat că prin ‘instituirea de noi reguli vamale’ la frontiera cu Transnistria, Ucraina nu a încercat să impună sancțiuni Tiraspolului, explicând că una dintre cauzele care au determinat introducerea acestor noi reguli este prezența pe teritoriul regiunii nu doar a contingentului de menținere a păcii, ci și a unuia militar rus. În al doilea rând, a spus acesta, Kievul a început o cruciadă împotriva corupției.

‘Nu este un secret pentru nimeni că prin segmentul transnistrean al frontierei moldovenești se transportau loturi mari de mărfuri accizabile: alcool și tutun, de aceea consider normală sporirea controlului’, a spus diplomatul ucrainean.

Altuhov a confirmat diminuarea comerțului dintre Ucraina și regiunea transnistreană cu circa o treime, însă, în opinia sa, aceasta este o tendință comună, deoarece în general comerțul dintre Ucraina și R. Moldova s-a redus cu circa 30%, potrivit acestuia.

Citeşte şi AVERTISMENTUL unui diplomat rus: În Transnistria ar putea avea loc un CONFLICT ARMAT

La ora actuală, operațiunea de menținere a păcii în Transnistria este asigurată de o forță comună din care fac parte 402 de militari ruși, 492 militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și zece observatori militari din Ucraina, menționează RIA Novosti.

În plus, Rusia mai are aproximativ 1.400 de militari în stânga Nistrului în cadrul așa-numitului Grup Operativ de Trupe (GOTR). Această structură a fost creată la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată încă din epoca sovietică în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menținerea păcii în Transnistria și protecția depozitelor cu muniții de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Alexandru Ciucu, partea lui de adevăr despre divorțul de Alina Sorescu, la doi ani de la despărțire. Ce își reproșează creatorul de modă
Bzi.ro
Andra a mers într-un loc special după Revelion! Este o tradiție de familie
Fanatik.ro
Orașul care a început să se scufunde. E plin de hoteluri și clădiri luxoase
Capital.ro
Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Pacea care va vulnerabiliza România în 2025. Expert: „Pericolul unui președinte anti-occcidental, mai mare ca oricând”
wowbiz.ro
Bani de la stat în 2025 pentru locuitorii de la bloc! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Horoscop sâmbătă, 4 ianuarie 2025: Leii au zile deosebite, cu momente de tandrețe
Spynews
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Evz.ro
Atenție la prizele inteligente. Pericolele nici nu le sesizezi
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
A apărut lângă o domnişoară cu 51 de ani mai tânără. Cine este, de fapt, femeia
kanald.ro
Un nou cutremur în România, sâmbătă dimineață. Ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Cerasela Rogen, traumatizată după vacanța în India: 'Am trecut și pe lângă casa lui Salman Khan și...' 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost trădat. Se prăbușește totul în jurul său: Asta ai făcut, șefule!
StirileBZI
Românii care locuiesc la bloc trebuie să facă asta, dacă au calorifere
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
stirilekanald.ro
"Andreea!” Filmarea greu de privit cu fiica lui Igor Cuciuc, făcută cu doar o lună înainte să moară! Imaginile au ieșit la iveală abia acum
substantial.ro
Infirmier condamnat la 18 ani pentru violarea a patru paciente la Spitalul din Sibiu
MediaFlux
OBLIGAȚIE nouă pentru salariați și angajatori. 5000 de lei AMENDĂ dacă nu faci
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai bună destinație de călătorie pentru familie. Este o țară chiar din apropierea Rusiei