Ucraina se plânge că actuala misiune de pace din Transnistria nu este eficientă

Misiunea de pace din Transnistria este ineficientă în formatul actual, a opinat luni însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova, Ghenadie Altuhov, pledând pentru înlocuirea forței ruse de pace din stânga Nistrului cu o misiune internațională, potrivit agențiilor de presă Infotag.md și RIA Novosti.
Filip Stan
25 aug. 2015, 08:09
Ucraina se plânge că actuala misiune de pace din Transnistria nu este eficientă

‘Este puțin probabil, din păcate, ca actualul format de pacificare să contribuie la reglementarea crizei transnistrene’, a estimat diplomatul ucrainean, pronunțându-se totodată pentru dinamizarea negocierilor în formatul ‘cinci plus doi’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE și SUA, ca observatori).

‘Ucraina pledează pentru integritatea teritorială a Moldovei în frontierele stabilite în 1991. Actualele mecanisme nu funcționează în totalitate pentru realizarea acestui deziderat. De asemenea, regiunea transnistreană și Rusia trebuie să adopte o abordare mai constructivă față de acest subiect’, a afirmat Altuhov. Potrivit acestuia, înlocuirea actualului format de menținere a păcii printr-un număr mai mare de experți internaționali ar deveni un pas mai eficient în perspectiva rezolvării diferendului transnistrean.

În același timp, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Chișinău a calificat drept ‘absurde’ acuzațiile Tiraspolului și ale Moscovei că restricțiile vamale ale Kievului față de regiunea transnistreană ar constitui o blocadă economică, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Alertă: Exerciţii militare cu muniţie adevărată în Transnistria

El a insistat că prin ‘instituirea de noi reguli vamale’ la frontiera cu Transnistria, Ucraina nu a încercat să impună sancțiuni Tiraspolului, explicând că una dintre cauzele care au determinat introducerea acestor noi reguli este prezența pe teritoriul regiunii nu doar a contingentului de menținere a păcii, ci și a unuia militar rus. În al doilea rând, a spus acesta, Kievul a început o cruciadă împotriva corupției.

‘Nu este un secret pentru nimeni că prin segmentul transnistrean al frontierei moldovenești se transportau loturi mari de mărfuri accizabile: alcool și tutun, de aceea consider normală sporirea controlului’, a spus diplomatul ucrainean.

Altuhov a confirmat diminuarea comerțului dintre Ucraina și regiunea transnistreană cu circa o treime, însă, în opinia sa, aceasta este o tendință comună, deoarece în general comerțul dintre Ucraina și R. Moldova s-a redus cu circa 30%, potrivit acestuia.

Citeşte şi AVERTISMENTUL unui diplomat rus: În Transnistria ar putea avea loc un CONFLICT ARMAT

La ora actuală, operațiunea de menținere a păcii în Transnistria este asigurată de o forță comună din care fac parte 402 de militari ruși, 492 militari transnistreni, 355 de militari moldoveni și zece observatori militari din Ucraina, menționează RIA Novosti.

În plus, Rusia mai are aproximativ 1.400 de militari în stânga Nistrului în cadrul așa-numitului Grup Operativ de Trupe (GOTR). Această structură a fost creată la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată încă din epoca sovietică în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menținerea păcii în Transnistria și protecția depozitelor cu muniții de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Decizia care cutremură România după alegeri. S-a anunțat planul
Playtech.ro
Cutremur puternic în România! Românii s-au speriat, s-a simţit în cele mai multe oraşe
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Produsul echivalent cu o bombă. Se consumă în neștire de Paște
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă