Ucraina şi SUA au convenit asupra unui acord privind resursele minerale, care, speră oficialii ucraineni, va îmbunătăți relațiile cu administrația lui Donald Trump și va deschide calea pentru un angajament de securitate pe termen lung al SUA, scrie Financial Times, citat de Digi24. Înțelegerea se referă la un fond la care Kievul va participa cu 50% din încasările viitoare din exploatarea resurselor minerale deținute de stat, inclusiv gaz și petrol. Acordul nu spune însă nimic despre garanții de securitate oferite de SUA. Pentru a intra în vigoare, este nevoie de aprobarea parlamentului ucrainean.
Primele negocieri au fost tensionate, deoarece administrația Trump propusese un acord prin care SUA ar fi beneficiat de 100% din veniturile fondului, până la un maxim de 500 de miliarde de dolari, cerinţă considerată inacceptabilă de oficialii ucraineni. Varianta finală exclude această prevedere. Deși reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale, acordul nu include niciun angajament oficial de securitate din partea SUA, iar documentul nu acoperă activitățile existente ale principalilor producători de gaze și petrol din Ucraina, precum Naftogaz și Ukrnafta. Mai mult, anumite aspecte rămân neclare, inclusiv mărimea exactă a participației SUA la fond și termenii unor posibile parteneriate ulterioare.
„Acordul privind minereurile este doar o parte a imaginii. Am auzit de mai multe ori de la administrația SUA că face parte dintr-o imagine mai mare”, a declarat Olha Stefanișina, viceprim-ministru și ministru al justiției din Ucraina, care a condus negocierile.
Acordul a fost aprobat de miniștrii justiției, economiei și afacerilor externe, care au avansat perspectiva ca Volodimir Zelenski să călătorească la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru o ceremonie de semnare cu Donald Trump: „Aceasta va fi o șansă pentru președinte de a discuta care este imaginea de ansamblu. Apoi, după aceasta, ne vom putea gândi la următorii pași”.