Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat guvernului său să pregătească eventuala închidere temporară a graniţei Ucrainei cu Rusia, care se întinde pe o lungime pe 2.300 de km, potrivit unui decret publicat joi. Agenţia de presă ucraineană Unian relatase în cursul nopţii de miercuri spre joi că decretul prezidenţial privind închiderea graniţei a intrat în vigoare de la miezul nopţii.
Decretul, adoptat după cinci luni de lupte în estul ţării între armata regulată şi rebelii proruşi, autorizează guvernul să închidă frontiera terestră şi maritimă pentru vehicule şi pietoni.
Citeşte şi Poroşenko cere în faţa Congresului american arme şi un statut special de securitate pentru Ucraina
Această decizie a fost luată ‘în legătură cu ingerinţa continuă a Federaţiei Ruse în afacerile interne ale Ucrainei’, mai precizează textul documentului. Ucraina, la fel şi Occidentul, acuză Rusia de trimiterea de trupe în estul ţării în sprijinul rebelilor care au declanşat o insurecţie secesionistă în regiunile rusofone după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici în luna februarie.
Citeşte şi Dacă Rusia va LUPTA în Ucraina, NU va câştiga. Cine a spus asta
Moscova a anexat Crimeea, o peninsulă în sudul Ucrainei, în baza unui presupus ‘referendum’ în luna martie, care însă nu a fost recunoscut de către comunitatea internaţională.
Delimitarea unilaterală a frontierei de stat a Ucrainei
Documentul stipulează închiderea temporară a tuturor punctelor de control la frontiera de stat între Ucraina şi Federaţia Rusă, indiferent că este vorba de vehicule, mijloace de transport maritim sau pietonal.
În plus, potrivit documentului, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare recomandă guvernului să adopte măsuri pentru delimitarea unilaterală a frontierei de stat între Ucraina şi Federaţia Rusă şi să asigure amenajarea corespunzătoare a graniţei între cele două ţări, relatează Agerpres.
Citeşte şi Obama condamnă agresiunea rusă şi îl felicită pe Poroşenko
Decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (din 28 august 2014) ‘Cu privire la măsuri urgente vizând securitatea ţării şi creşterea capacităţii ei de apărare’ are un caracter semiconfidenţial, astfel doar unele prevederi ale sale au fost postate pe site-ul preşedinţiei de la Kiev.
La 28 august, Consiliul a decis reluarea din toamnă a recrutării pentru serviciul militar în forţele armate şi a însărcinat Ministerul de Externe să înceapă consultări cu ţările semnatare ale Memorandumului de la Budapesta privind situaţia din sud-estul Ucrainei. MAE al Ucrainei urmează să contacteze de asemenea Consiliul Securităţii ONU, NATO, UE şi OSCE şi partenerii strategici pentru a le solicita sprijin.