Această decizie mult aşteptată de Ucraina şi Republica Moldova, luată la un summit al şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE la Bruxelles, marchează începutul unui proces lung şi complex în vederea aderării.
„O zi istorică, în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova şi Georgia, iar pentru Republica Moldova şi Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membri în Uniunea Europeană. Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoaşteţi foarte bine istoria acestui demers, primele discuţii foarte aplicate au avut loc acum doar câteva luni de zile în Franţa. (…) Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii Uniunii Europene, politica de extindere a primit un nou impuls, cred că Ucraina, Moldova şi Georgia la rândul lor au primit un nou impuls şi sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile şi proiectele care sigur sunt încă necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit şi îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun şi încununat de succes„, a subliniat Klaus Iohannis.
Historic achievement today, as #EUCO grants candidate status for Ukraine 🇺🇦 and the Republic of Moldova 🇲🇩. Reached this outstanding decision following 🇷🇴 strong support and intense demarches. Also granting European perspective to Georgia 🇬🇪 with important steps ahead.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) June 23, 2022
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat joi „un moment unic şi istoric” după ce Ucrainei i-a fost atribuit statutul oficial de candidat la Uniunea Europeană de către Cei Douăzeci şi Şapte, o decizie aşteptată de Kiev în plină invazie rusă, informează France Presse. „Acesta este un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE„, a salutat Zelenski într-o postare pe Twitter, spunând că, în opinia sa, „viitorul Ucrainei se află în interiorul UE„.
De asemenea, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a reacţionat imediat. „Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.
Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu.