Războiul este departe de a se încheia. Oleksii Reznikov, ministrul Apărării din Ucraina, a declarat marți, într-un interviu pentru televiziunea națională, că deja au fost parafate o bună parte dintre acordurile pentru anul 2023, în privința furnizării de arme.
Astfel, oficialul ucrainean a anunțat statele care au primit astfel de comenzi. Printre ele, și România, informează agenția News.
Comenzile pentru 2023 au fost deja plasate. Se turează la maximum motoarele în Europa, pentru ca armele să ajungă la destinație fără întârzieri.
„Complexul militar-industrial american funcţionează deja. Unul dintre subiectele-cheie ale fiecărei reuniuni în format Ramstein (n.r. – reuniuni la nivelul miniştrilor apărării din ţările care sprijină Ucraina) este obligatoriu lansarea unor comenzi de producţie către ţările care sprijină astăzi Ucraina în acest război.
Până în prezent, au fost deja plasate comenzi, şi nu numai în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări”, a declarat Oleksii Reznikov, citat de agenţia Interfax-Ucraina.
Ministrul Apărării din Ucraina nu-și face griji pentru ceea ce va urma în anul 2023. Vor exista suficiente arme, deci solicitările lui Volodimir Zelenski s-au făcut auzite.
„Şi o să vă spun sincer, fără să dezvălui mari secrete, pentru anul viitor avem deja o mulţime de contracte pentru a ne fi furnizate atât armele, cât şi muniţia necesară pentru acestea.
Iar contracte similare, ştiu deja cu siguranţă, sunt informat de miniştrii apărării sau secretarii apărării din diferite ţări că şi ei au semnat deja contracte”, a mai declarat Reznikov.
Șeful Armatei ucrainene a menţionat că prioritatea partenerilor occidentali este apărarea antirachetă şi antiaeriană a țării sale, prin furnizarea mai multor sisteme Iris-T, NASAMS, Crotale etc. De asemenea, vor fi expediate mai multe vehiculele blindate, respectiv artilerie şi muniţie pentru acestea.
În opinia ministrului ucrainean, întărirea armatei ucrainene cu avioane occidentale F-16, F-15 sau Gripen, din Suedia, este doar o chestiune de timp.
„Acestea sunt sisteme complexe care necesită întreţinere, instruire şi asistenţă. Prin urmare, partenerii noştri îşi consolidează capacitatea de a ne sprijini sistematic din punct de vedere tehnic şi logistic”, a mai precizat omul de încredere al lui Volodimir Zelenski.