Șeful diplomației ruse a apreciat ca „neconstructiv” ordinul transmis de administrația de la Washington instituțiilor SUA să înghețe activele și să blocheze vizele pentru cetățenii ruși implicați în incursiunea din Crimeea.
La rândul său, Uniunea Europeană a adoptat o serie de măsuri de sancţionare a Rusiei pentru criza din Crimeea, aceste măsuri fiind de natură politică (suspendarea negocierilor privind vizele, n.r.) şi suspendarea pregătirilor pentru summit-ul G-8, de la Soci, urmând ca acestea să fie susţinute şi de eventuale sancţiuni economice, dacă situaţia nu se rezolvă.
Secretarul american de stat „m-a asigurat că pentru moment nu există liste cu cetățeni ruși care nu pot intra în SUA. Există ordinul, dar acest lucru nu schimbă faptele, rămâne încă o amenințare„, a mai declarat Serghei Lavrov, scrie Agerpres.
În cursul zilei de joi, un înalt oficial al administrației americane a precizat că președintele rus Vladimir Putin nu se află pe lista celor vizați de sancțiuni pe care autoritățile americane urmează să le adopte față de persoanele responsabile privind intervenția militară rusă în Crimeea, a transmis Reuters.
Occidentul a cerut Moscovei să accepte medierea internațională pentru rezolvarea crizei din Ucraina, însă Lavrov a precizat că un răspuns va fi dat abia după ce se va consulta cu președintele rus Vladimir Putin.
„Vrem să clarificăm mai bine ce înțeleg partenerii noștri prin propunerea privind crearea unor mecanisme internaționale”, a mai declarat ministrul Serghei Lavrov cu același prilej.