Ucraina are de gând să-şi dezvolte o industrie puternică în domeniul militar şi al apărării, inclusiv o „armată de drone”, iar preluarea de către stat, în această săptămână, a unor participaţii private în companii strategice face parte din acest demers, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Reuters.
„Încercăm să fim ca Israelul – mai independenţi, în următorii ani. Cred că cel mai bun răspuns (poate fi văzut) în Israel în modul în care şi-au dezvoltat ei industria naţională pentru forţele armate. Asta i-a făcut independenţi”, a explicat ministrul ucrainean al apărării în interviul pentru Reuters.
Ucraina, a dezvăluit Oleksii Reznikov, se află deja în plin proces de fabricare a unei „armate de drone” pentru a putea face faţă invaziei ruse, după ce în ultimele săptămâni Moscova a declanşat valuri de atacuri cu drone „kamikaze” de fabricaţie iraniană lovind infrastructura ucraineană vitală.
Joe Biden joacă tare! „Războiul nu se va termina până când Putin nu va pleca din Ucraina”
Ucraina vrea să fabrice capacităţi de bruiaj al dronelor, dar şi propriile drone aeriene, submarine şi terestre. Acestea reprezintă „viitorul războiului pe planetă”, a declarat Oleksii Reznikov în interviul pentru Reuters.
Totodată, Ucraina are în vedere să-şi producă propria artilerie de calibru NATO. Fostă republică sovietică cu 41 de milioane de locuitori, care şi-a declarat independenţa în 1991, Ucraina a depus anul acesta o cerere de aderare la NATO, dar încă dispune de o serie de arme de artilerie din epoca sovietică, care au un calibru diferit de standardul NATO, precizează Reuters.
De la începutul invaziei ruse, în februarie, Ucraina s-a bazat foarte mult pe sistemele avansate de armament ale Occidentului. A folosit lansatoare multiple de rachete precum sistemul HIMARS, de exemplu, reuşind să perturbe semnificativ liniile de aprovizionare şi posturile de comandă ale ruşilor în sudul ţării.
„Am înţeles că prin utilizarea sistemelor de armament sovietice nu reuşim să fim independenţi. Şi este mai bine să avem sisteme noi, cu muniţie nouă, la un standard NATO”, a declarat Reznikov. „Ne gândim să avem şi noi sisteme ucrainene de 155 mm”, a spus Reznikov, referindu-se la calibrul standard al artileriei NATO.
COMPANII PRIVATE AU FOST NAŢIONALIZATE PENTRU A SERVI INDUSTRIEI APĂRĂRII
Ucraina a anunţat luni, invocând legea marţială, că naţionalizează compania Motor Sich, care produce motoare de înaltă performanţă, precum şi doi producători de petrol, Ukrnafta şi Ukrtatnafta, alături de producătorul de camioane AvtoKrAZ şi compania Zaporijtransformator, care produce transformatoare. Aceste companii, care aparţineau unora dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, au fost preluate pentru nevoile de apărare, a declarat Guvernul. A fost pentru prima dată când Kievul a aplicat legea marţială în acest mod.
Ucraina a deţinut un vast sector industrial militar în perioada sovietică, dar acesta a intrat în declin, pe fondul tulburărilor economice din anii 1990, după independenţă. Mulţi dintre cei mai mari producători şi-au pierdut apoi cei mai importanţi clienţi – firmele ruseşti din domeniul apărării -, după ce relaţiile dintre Kiev şi Moscova au devenit în mod deschis ostile după anexarea Crimeei în 2014.
Reznikov a explicat în interviul pentru Reuters că preluarea controlului de către stat asupra unor companii strategice-cheie face parte din planul mai amplu al Kievului referitor la industria apărării. El a sugerat că vor fi create societăţi mixte, se vor face privatizări sau se vor crea corporaţii. „Suntem absolut deschişi la orice sugestie din partea partenerilor în care avem încredere. Cred că în următoarea etapă a acestui plan, (vom avea) oaspeţi din partea celor mai mari companii din lume, iar acestea vor construi noi fabrici în Ucraina”, a declarat ministrul Oleksii Reznikov.
Rusia anunţă oficial capitularea de la Herson la nici o lună de la festivităţile de anexare a regiunii din Ucraina
El a adăugat că Ucraina este deja efectiv o parte esenţială a apărării NATO pe flancul estic al alianţei occidentale şi discută cu partenerii străini despre cum să dezvolte sisteme şi companii comune.
„Nu contează când vom deveni membru de drept al alianţei NATO. Am devenit deja de facto un partener NATO chiar acum. De aceea, trebuie să ne dezvoltăm împreună industria militară”, a spus Oleksii Reznikov.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a promovat vineri o campanie naţională de strângere de fonduri pentru ceea ce el a spus că va fi prima flotă de drone navale din lume.
În prezent, navele de război ale Rusiei domină Marea Neagră, flota Moscovei având baza în extremitatea sudică a peninsulei ucrainene anexate Crimeea.
Moscova, care acuză Occidentul că „pompează” în mod periculos arme în Ucraina, nu va vedea cu ochi buni toate aceste planuri ale Kievului în materie de apărare. Dar, în egală măsură, asta arată că tocmai invazia rusă a impulsionat Ucraina să-şi întărească semnificativ capacităţile de securitate, scrie Reuters.