Iron Dome ar putea proteja Ucraina de rachetele ruşilor. Potrivit ambasadorului ucrainean în Israel, Yevhen Korniychuk, SUA nu vor interveni într-un astfel de acord. „Săptămâna trecută, din câte știu eu sigur, americanii au dat permisiunea pentru transferul de rachete antibalistice din Germania în Ucraina, iar Israelul a spus nu”, a spus Korniychuk, adăugând că Berlinul a vrut să facă transferul.
„Israelul nu se mai concentrează pe război”, a mai spus Korniychuk. „Ucraina este aproape complet îndepărtată din presa israeliană. Deci nu mai este război”, a subliniat el.
Cine ar putea să-i ia locul lui Putin. Lista scurtă a celor trei favoriţi pentru funcţia de președinte al Rusiei
Lipsa de știri despre război, a spus el, reflectă îngrijorarea guvernului, așa că este mai convenabil pentru el să treacă acest război în plan secund.
„Vreau ca guvernul israelian să iasă din zona lor de confort și să revină la realitate”, a spus Korniychuk. „Avem nevoie de ajutorul Israelului… Adică, avem nevoie de sprijin militar-tehnic; avem nevoie de Domul de Fier… care ne va permite să ne salvăm femeile și copiii civili de atacurile rusești cu rachete pe teritoriul nostru”, a subliniat Korniychuk.
Israelul va acorda refugiaților din Ucraina dreptul la angajare. Vizele de turism pentru ucrainenii din Israel vor fi prelungite automat.
Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.
Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.
Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”, scrie The Washington Post.
Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.
Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.
Oficiali din domeniul apărării israeliene au declarat că partea hardware a sistemului nu a fost modificată de la punerea sa în funcțiune, în schimb au fost operate actualizări de software care au făcut sistemul mult mai performant.
Autoritățile israeliene din domeniul apărării susțin că sistemul a oprit mii de rachete și proiectile să-și lovească țintele, având o eficiență de peste 90 la sută.
Experții spun că Hamas și Jihadul Islamic au zeci de mii de rachete care adesea sunt confecționate destul de rudimentar, doar din explozibil pus într-o carcasă metalică, la costuri mici, de câteva sute de dolari. Marți după-amiază, în numai o oră, peste 200 de rachete au lovit sudul Israelului. În zona Ashkelon, aflată chiar lângă Gaza, două persoane au fost ucise și trei rănite. Într-adevăr, Iron Dome este mai puțin eficient la o rază mai mică de 5 kilometri.
Și chiar dacă unii analiști pun la îndoială super-eficiența sistemului, motivând că și grupările Hamas și Jihadul Islamic și-au adaptat sistemele lor de artilerie, Iron Dome a schimbat viața multor israelieni în ultimii ani, permițându-le să ajungă la o anumită normalitate, mai ales în zonele din sudul țării, care cândva trăiau sub teroarea tirurilor zilnice.
De curând, și Ungaria a anunțat că va achiziționa sistemul Iron Dome, primele echipamente radar urmând să fie livrate în 2022.