Ucraina vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului VIDEO

Israelul va acorda refugiaților din Ucraina dreptul la angajare. Vizele de turism pentru ucrainenii din Israel vor fi prelungite automat.
Filip Stan
08 iun. 2022, 10:23
Ucraina vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al Israelului VIDEO

Iron Dome ar putea proteja Ucraina de rachetele ruşilor. Potrivit ambasadorului ucrainean în Israel, Yevhen Korniychuk, SUA nu vor interveni într-un astfel de acord. „Săptămâna trecută, din câte știu eu sigur, americanii au dat permisiunea pentru transferul de rachete antibalistice din Germania în Ucraina, iar Israelul a spus nu”, a spus Korniychuk, adăugând că Berlinul a vrut să facă transferul.

„Israelul nu se mai concentrează pe război”, a mai spus Korniychuk. „Ucraina este aproape complet îndepărtată din presa israeliană. Deci nu mai este război”, a subliniat el.

Cine ar putea să-i ia locul lui Putin. Lista scurtă a celor trei favoriţi pentru funcţia de președinte al Rusiei
Lipsa de știri despre război, a spus el, reflectă îngrijorarea guvernului, așa că este mai convenabil pentru el să treacă acest război în plan secund.

Zelenski îl sfidează pe Putin, Ucraina trece la contraofensivă: peste 30.000 de ruşi au murit pe front

„Vreau ca guvernul israelian să iasă din zona lor de confort și să revină la realitate”, a spus Korniychuk. „Avem nevoie de ajutorul Israelului… Adică, avem nevoie de sprijin militar-tehnic; avem nevoie de Domul de Fier… care ne va permite să ne salvăm femeile și copiii civili de atacurile rusești cu rachete pe teritoriul nostru”, a subliniat Korniychuk.

Israelul va acorda refugiaților din Ucraina dreptul la angajare. Vizele de turism pentru ucrainenii din Israel vor fi prelungite automat.

Ce este Iron Dome

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”, scrie The Washington Post.

Iron Dome se bazează pe un sistem de analiză radar pentru a depista o amenințare. Lansează un interceptor numai dacă proiectilul amenință să lovească zone populate sau infrastructură de bază.

Interceptorii sunt lansați vertical, fie de unități mobile, fie din puncte fixe. Ei lovesc racheta în aer și produc o explozie care se vede ca o lumină pe cer, în momentul impactului.

Oficiali din domeniul apărării israeliene au declarat că partea hardware a sistemului nu a fost modificată de la punerea sa în funcțiune, în schimb au fost operate actualizări de software care au făcut sistemul mult mai performant.

Autoritățile israeliene din domeniul apărării susțin că sistemul a oprit mii de rachete și proiectile să-și lovească țintele, având o eficiență de peste 90 la sută.

Experții spun că Hamas și Jihadul Islamic au zeci de mii de rachete care adesea sunt confecționate destul de rudimentar, doar din explozibil pus într-o carcasă metalică, la costuri mici, de câteva sute de dolari. Marți după-amiază, în numai o oră, peste 200 de rachete au lovit sudul Israelului.  În zona Ashkelon, aflată chiar lângă Gaza, două persoane au fost ucise și trei rănite. Într-adevăr, Iron Dome este mai puțin eficient la o rază mai mică de 5 kilometri.

Și chiar dacă unii analiști pun la îndoială super-eficiența sistemului, motivând că și grupările Hamas și Jihadul Islamic și-au adaptat sistemele lor de artilerie, Iron Dome a schimbat viața multor israelieni în ultimii ani, permițându-le să ajungă la o anumită normalitate, mai ales în zonele din sudul țării, care cândva trăiau sub teroarea tirurilor zilnice.

Costul relativ mic al sistemului – pentru că reacționează numai în cazul unor amenințări specifice, are nevoie de mai puțini interceptori – îl face atractiv și pentru alte guverne, inclusiv armata SUA, care a cumpărat deja două baterii. Un interceptor ar costa în jur de 80.000 de dolari, potrivit presei israeliene.

De curând, și Ungaria a anunțat că va achiziționa sistemul Iron Dome, primele echipamente radar urmând să fie livrate în 2022.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!