Mobilizarea în Ucraina continuă, în pofida eşecului moţiunii de cenzură. Premierul ucrainean, a cărui poziţie a fost consolidată prin respingerea moţiunii de cenzură marţi, urma să conducă miercuri dimineaţa o şedinţă a Consiliului de miniştri, în timp ce mobilizarea în stradă nu dă semne că ar slăbi, relatează AFP.
Luni seara, după votul din Parlament, între 20.000 şi 30.000 de manifestanţi s-au reunit în Piaţa Independenţei, locul simbolic al „Revoluţiei Potrocalii” din 2004. „Vă îndemn să nu renunţaţi. Avem nevoie de o nouă putere„, le-a cerut manifestanţilor Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei, informează Mediafax
„Suntem aici pentru a face revoluţie. Vom rămâne aici până la victorie, nu ne este frică de nimic”, a declarat pentru AFP un manifestant, Anatoli Kriluşin, în vârstă de 65 de ani, acuzând Guvernul că a „trădat poporul”, potrivit Mediafax.
Parlamentul a respins marţi o moţiune de cenzură vizându-l pe Mikola Azarov şi Guvernul său, acuzat de opoziţie că este vinovat personal pentru violenţele comise de poliţişti asupra manifestanţilor şi că a „vândut Ucraina Rusiei„.
Doar 186 de deputaţi au susţinut moţiunea iniţiată de trei grupuri parlamentare ale opoziţiei, în contextul în care erau necesare 226 de voturi pentru adoptarea ei.
Trei manifestanţi acuzaţi că au provocat tulburări duminică, în faţa administraţiei prezidenţiale, au fost arestaţi marţi, potrivit Interfax.
Citeşte şi: ANALIZĂ: Principalii actori şi acţiunile lor în CRIZA din Ucraina
Preşedinţia este protejată, de atunci, de mai multe cordoane ale poliţiei şi forţelor antirevoltă. Spre deosebire de evenimentele din 2004, anumite manifestaţii au fost reprimate în mod violent în ultimele zile. Au fost răniţi peste 100 de poliţişti, studenţi şi jurnalişti.
Preşedintele Viktor Ianukovici a optat să plece din Ucraina marţi, într-o vizită de stat de trei zile în China, unde este prevăzută semnarea unor acorduri economice. Această vizită va fi urmată de o deplasare în Rusia, ţara care a jucat un rol decisiv în decizia Ucrainei de a nu semna un acord de asociere cu UE.
Foştii preşedinţi ai Ucrainei spun că actualul Guvern trebuie să demisioneze
Foştii preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestaţiile de la Kiev, convenind asupra faptului că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia, a anunţat marţi ziarul ucrainean Segodnya în pagina electronică, potrivit Mediafax.
Ei au apreciat că acţiunile autorităţilor de la Kiev au provocat o criză politică acută în Ucraina. „Cauza acestei crize este soluţionarea inconsecventă a problemei privind integrarea europeană şi anume, refuzul de a semna, la Vilnius, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi neanunţarea acestei decizii din timp”, a declarat primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk (1991-1994).
Între timp, forţe speciale ale Ministerului ucrainean de Interne au fost trimise la Kiev pentru a garanta securitatea în timpul manifestaţiilor, a declarat marţi comandantul forţelor speciale din Crimeea, Nicolai Balan, citat de agenţia ucraineană UNIAN. „Forţele speciale nu se ocupă de dispersarea manifestanţilor, ci sunt un «scut viu», adică au rolul de a asigura măsurile de ordine publică şi o bună funcţionare a instituţiilor de stat„, a precizat şeful departamentului juridic al forţelor speciale din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, Dmitri Şetinin, citat de agenţia rusă Itar-Tass.
Remaniere de Guvern
La rândul său, premierul ucrainean, Mikola Azarov, a sugerat, miercuri, o remaniere a Guvernului în perioada următoare, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică, citată de Mediafax. „Guvernul ar trebui să lucreze fără impedimente, ca un mecanism adaptat. Nu am reuşit să facem tot ce ne-am planificat. Cei care au eşuat în a-şi face treaba, care nu se bucură de încrederea poporului şi care au făcut greşeli trebuie să dea socoteală în faţa societăţii şi a legii”, a declarat Azarov, miercuri, în cadrul unei şedinţe guvernamentale.
„Vom extrage, de asemenea, concluzii cu privire la numiri şi le vom supune preşedintelui spre analiză”, a adăugat el.