Astfel, materialul genetic – în special păr şi unghii – sunt depuse într-o capsulă, care mai apoi va fi amplasată la bordul unei navete spaţiale şi trimisă în spaţiu deschis, scrie Agerpres.
„Toţi pot participa la acest proiect fără excepţie. În ,,arca ADN,, poate să ajungă orice, de la păr uman şi unghii până la blană de animal sau puf de plante. ADN-ul conţine toate informaţiile pentru conservarea omenirii”, opinează expertul biolog Iuri Kiriciok, unul din autorii proiectului, indicând că la probele ADN se pot adăuga chiar şi animale vii de casă. Un loc în arcă nu costă mai mult de 25 de dolari, a mai indicat el.
„Este un preţ destul de mic pentru participarea la o misiune civilizatoare”, afirmă acesta, adăugând că a păstra toate aceste probe pe Pământ este scump şi periculos, iar în spaţiu nimeni nu percepe niciun fel de taxe.
Capsula va fi lansată după ce se vor fi adunat 1 milion de eşantioane, indică, la rândul său, Dmitri Stepanenko, şeful acestui proiect ambiţios, estimând cu aproximaţie că acest lucru s-ar putea întâmpla peste nouă luni.
Cu toate acestea, savanţii geneticieni sunt sceptici faţă de miza proiectului, argumentând că la ora actuală tehnologiile moderne nu sunt capabile să reconstruiască un om dintr-un eşantion de păr.