„Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL.
Au spus că ei renunță la două ministere pentru UDMR. Logic, lucrurile scapă într-o prăpastie. Dacă respectăm cuvântul dat și acordul din 2021, ar trebui să respectăm acest lucru.
Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu.
Au fost câteva discuții prin care să preluăm două ministere noi și să renunțăm, fără nici un argument logic, la cele două ministere pe care le-am condus profesionist.
Azi am mai făcut un pas spre flexibilizare, am schimbat oferta și am acceptat să renunțăm la Ministerul Dezvoltării și mergem cu Ministerul Mediului și un alt minister.
Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. Într-adevăr, la un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL.
În acest moment, lucrurile se opresc, fiindcă nu am reușit să ajungem la un consens. Am arătat, dincolo de seriozitate și profesionism, și flexibilitate. Dar la impuse nu se poate lucra.
Până dimineață, până când listele de miniștri sunt trimise la Parlament, se pot întâmpla multe lucruri, dar nu putem spera prea mult. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe.”, a declarat Kelemen Hunor.
Ştirea iniţială
Csoma Botond a amintit, într-o declaraţie de presă susţinută la Parlament, de reuniunea liderilor coaliţiei, de la 14:30, prilej cu care s-a discutat despre „ultima ofertă făcută în coaliţie”, şi anume ca UDMR să preia Ministerul Energiei şi să păstreze Ministerul Mediului pe care l-a condus şi până acum.
„Atunci domnul Kelemen Hunor le-a transmis liderilor coaliţiei că trebuie să luăm o decizie, pentru că trebuie să meargă în faţa partidului, în faţa forurilor statutare, competente, să luăm o decizie. Acest lucru s-a şi întâmplat. La ora 16:00 a avut loc această şedinţă în sistem online, unde am fost de acord cu toţii şi am decis să devenim mai flexibili, că a fost şi această acuzaţie că nu suntem flexibili.
Şi atunci am spus să nu creăm această imagine că vrem să fugim de povara guvernării şi în aceste condiţii dacă putem păstra măcar un minister pe care l-am condus şi până acum, atunci să devenim mai flexibili şi să acceptăm această ofertă făcută la 14:30 şi anume Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei.
Din câte am înţeles, după aceea au apărut probleme în special la PNL, dânşii au spus că ei nu cedează. Dacă nici această ultimă ofertă, care a fost făcută la ora 14:30, nu mai este valabilă, nu putem să spunem că acceptăm şi nu acceptăm altceva decât această ofertă şi nu poate să spună nimeni că n-am devenit flexibili, dar se pare că degeaba am devenit flexibili, pentru că situaţia până la urmă s-a schimbat.
Nu noi ieşim de la guvernare, sunt în asentimentul domnului preşedinte, suntem cumva împinşi în afara guvernării”, a declarat deputatul UDMR.