Conform unui comunicat al UDMR, Secretariatul General al Uniunii a înaintat marţi Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare coordonată de Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, propunerile de modificare a reglementărilor privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
„Prezenta propunere face parte dintr-o serie de măsuri legislative, iniţiate deja anul trecut, menite să contracareze tendinţele demografice negative cu care se confruntă societatea românească. Documentul a fost realizat de grupul de specialişti al UDMR şi finalizat ca urmare a unui şir de consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile”, precizează UDMR.
UDMR menţionează că principalele prevederi ale propunerii vizează restabilirea cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul existent anterior introducerii măsurilor de austeritate bugetară, adică 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani.
Un alt amendament propune ca indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizaţie, să fie acordat pe o perioadă de 3 ani, începând cu cel de al patrulea copil. O altă propunere se referă la eliminarea restricţiei de realizare a unor venituri impozabile pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de angajare cu normă redusă concomitent cu scăderea cuantumului indemnizaţiei.
UDMR solicită totodată ca dreptul celuilalt părinte care beneficiază conform Directivei Europene de o lună de concediu şi indemnizaţie să fie exercitabil din momentul naşterii copilului până la împlinirea vârstei de 8 ani de către acesta. Scopul este implementarea directivei în sistemul legislativ românesc astfel încât aplicarea ei să nu creeze dificultăţi nici în rândul familiilor nici în cel al angajatorilor, se mai arată în comunicat.
Amendamentele vor fi înaintate şi Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.
Aceste propuneri ale UDMR au fost anunţate de către Laszlo Borbely, în urmă cu o săptămână.
În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 lei.
Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.
Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.
Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.