UDMR cere mărirea indemnizaţiei de creştere a copilului

UDMR a înaintat Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare coordonată de Ministerului Muncii propunerea de revenire a indemnizaţiei de creştere a copilului la 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani.
Romania TV
17 apr. 2012, 14:43
UDMR cere mărirea indemnizaţiei de creştere a copilului

Conform unui comunicat al UDMR, Secretariatul General al Uniunii a înaintat marţi Comisiei Naţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare coordonată de Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, propunerile de modificare a reglementărilor privind acordarea concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

„Prezenta propunere face parte dintr-o serie de măsuri legislative, iniţiate deja anul trecut, menite să contracareze tendinţele demografice negative cu care se confruntă societatea românească. Documentul a fost realizat de grupul de specialişti al UDMR şi finalizat ca urmare a unui şir de consultări cu reprezentanţi ai societăţii civile”, precizează UDMR.

UDMR menţionează că principalele prevederi ale propunerii vizează restabilirea cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul existent anterior introducerii măsurilor de austeritate bugetară, adică 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni, pe o perioadă de 2 ani.

Un alt amendament propune ca indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv dreptul de a beneficia de indemnizaţie, să fie acordat pe o perioadă de 3 ani, începând cu cel de al patrulea copil. O altă propunere se referă la eliminarea restricţiei de realizare a unor venituri impozabile pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de angajare cu normă redusă concomitent cu scăderea cuantumului indemnizaţiei.

UDMR solicită totodată ca dreptul celuilalt părinte care beneficiază conform Directivei Europene de o lună de concediu şi indemnizaţie să fie exercitabil din momentul naşterii copilului până la împlinirea vârstei de 8 ani de către acesta. Scopul este implementarea directivei în sistemul legislativ românesc astfel încât aplicarea ei să nu creeze dificultăţi nici în rândul familiilor nici în cel al angajatorilor, se mai arată în comunicat.

Amendamentele vor fi înaintate şi Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor.

Aceste propuneri ale UDMR au fost anunţate de către Laszlo Borbely, în urmă cu o săptămână.

În 2010, odată cu tăierea salariilor bugetarilor, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%, diminuare aplicată la suma rezultată din calculul a 85% din media salariilor pe ultimele 12 luni, stabilindu-se totodată ca acesta să nu depăşească valoarea de 3.400 lei.

Ulterior, Guvernul a decis să introducă o nouă formulă de acordare a indemnizaţiei pentru copiii născuţi începând cu 1 ianuarie 2011, prin care rămâne la latitudinea părinţilor decizia de a opta între două variante, una activă şi alta pasivă pentru creşterea copilului.

Astfel, conform noului sistem, în cazul în care părintele optează pentru un concediu pe o perioadă de 1 an pentru creşterea copilului, acesta primeşte o indemnizaţie lunară de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni (nu mai puţin de 600 lei şi nu mai mult de 3.400 lei) şi un stimulent de revenire pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

Dacă părintele alege perioada maximă de doi ani pentru creşterea copilului, se menţine cuantumul de 75% pentru indemnizaţia lunară primită, însă indemnizaţia nu poate depăşi plafonul de 1.200 lei şi nu mai este acordat niciun stimulent pentru revenirea la muncă.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Test Tesla Model 3. Ce s-a întâmplat cu celebra mașină electrică la -5 grade. Capacitatea bateriei a scăzut șocant, câți kilometri ”a dus”, de fapt, după cei 702 declarați oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Nicuşor Dan cere probe suplimentare pentru anularea alegerilor prezidenţiale
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin