„Nu se pune problema unei participări a UDMR la guvernare. Dânşii vor fi în opoziţie, noi, la putere. Pe de altă parte, nu se pune problema unui Guvern USL, condus de mine, care să promoveze politici împotriva minorităţilor naţionale”, a spus Ponta, după discuţiile cu liderii UDMR.
El a adăugat că UDMR nu va vota Guvernul şi nici nu a solicitat acest lucru în cadrul întrevederii.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat şi el că parlamentarii Uniunii vor vota împotriva noului guvern.
„Vom vota împotrivă. Noi vom fi în sală, vom ieşi la vot şi vom vota împotrivă. Aceasta va fi propunerea mea, propunerea noastră către grupurile reunite şi, după cum cunosc eu, poziţia colegilor mei este foarte clară şi vom vota împotrivă. Nu vom susţine învestirea Guvernului Ponta, deci nu vom vota pentru acest guvern„, a spus Kelemen.
El a explicat, însă, că va fi vorba despre o opoziţie constructivă, adăugând că aceia care se află la guvernare trebuie să asigure majoritatea, iar cei care se află în opoziţie trebuie să folosească toate mijloacele politice din opoziţie.
„Pe termen mediu şi lung vom analiza fiecare decizie şi, în funcţie de aceste decizii şi iniţiative, noi vom hotărî cum acţionăm, fiindcă, până la urmă, opoziţia trebuie să fie o opoziţie contructivă”, a mai spus liderul Uniunii.
„Suntem interesaţi în restabilirea forţei parlamentare şi întărirea capacităţii Parlamentului, pentru că în orice situaţie Parlamentul trebuie să fie prima instituţie politică în România”, a declarat preşedintele UDMR.
Pe de altă parte, el a precizat că, în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu premierul desemnat, Victor Ponta nu a cerut susţinere din partea UDMR. „Noi nu am oferit o astfel de susţinere, nu am iniţiat niciun acord şi eu cred că important e ca toate drepturile obţinute în ultimii 22 de ani să fie menţinute”, a completat Kelemen.
Poziţii divergente
În ceea ce priveşte situaţia UMF Târgu Mureş, Victor Ponta a declarat, după întrevederea cu liderii UDMR, că „singura decizie privind modul în care se organizează universitatea aparţine celor de acolo, de la Târgu Mureş, nu celor de la Bucureşti”.
„Lucrurile se pot rezolva acolo. În rest, există o decizie a instanţei care a suspendat aplicarea hotărârii de guvern. Decizia instanţei are precădere faţă de decizile Guvernului”, a precizat Ponta.
Premierul desemnat a mai spus că între USL şi UDMR există opinii divergente şi în ceea ce priveşte sistemul de vot.
„Dânşii susţin sistemul proporţional. E un domeniu în care, cel puţin pentru moment, nu ne înţelegem. Noi votăm mâine, la Senat, şi apoi la Camera Deputaţilor, o modificare a legii actuale în aşa fel încât cel care este pe primul loc, într-un colegiu, merge în Parlament. Adică, majoritar dintr-un tur„, a declarat Ponta.
De partea cealaltă, Kelemen Hunor a precizat că greşeala făcută în 2007, prin adoptarea sistemului uninominal, nu trebuie să fie „dublată” cu altă greşeală.
„Noi vom susţine un sistem proporţional. Eu cred că dacă am greşit, şi am greşit, cu toate că noi nu am susţinut acest vot uninominal în 2007, această greşeală nu trebuie dublată cu altă greşeală şi nu ar trebui să renunţăm la sistemul proporţional„, a subliniat Kelemen.
Potrivit lui Ponta, pe termen lung, vor exista discuţii punctuale cu UDMR, care vor viza drepturile minorităţilor.
Premierul desemnat a precizat că UDMR va fi reprezentanta legală a minorităţii maghiare şi parteneră de dialog.
„Reprezentanţi legitimi şi parteneri de dialog ai minorităţii maghiare din România, pentru noi, au fost şi vor fi cei de la UDMR. Nu vom face nimic care să încurajeze forţele extremiste care au apărut în cadrul minorităţii maghiare şi cred că de pe aceste poziţii – noi la guvernare, dânşii în opoziţie – putem să dialogăm referitor la marile probleme care privesc România”, a spus Ponta.