Proiectul de modificare a Legii privind concediul de creştere a copilului a fost prezentat, marţi, la Miercurea Ciuc, UDMR propunând crearea unui cadru legislativ care să permită atât angajatorului, cât şi mamelor trecerea treptată de la concediul de creştere a copilului la programul de opt ore, potrivit news.ro.
”Ceea ce propunem noi este ca în cel de-al doilea an de concediu de creşterea copilului mămica să poată să opteze pentru un program redus de patru ore, de exemplu, să primească salariul şi jumătate din indemnizaţia de creştere a copilului, practic să combine, în al doilea an de concediu, munca cu indemnizaţia. Astfel, după doi ani de lucru cu patru ore, îşi prelungeşte cu încă un an concediul de creştere copil; sau dacă vrea să opteze pentru două ore, să poată să o facă. Statul nu este împovărat mai mult, cheltuiala fondului CAS este aceeaşi”, a declarat senatorul UDMR Tánczos Barna.
Proiectul de lege al UDMR prevede şi asigurarea unui sprijin financiar angajatorului în primele şase luni după revenirea persoanelor care au fost în concediu de creştere a copilului, în mod similar cu sprijinul acordat pentru tinerii angajaţi pentru prima dată sau pentru persoanele cu vârste peste 45 de ani pe care le angajează.
Deputatul UDMR Korodi Attila susţine legalizarea meseriei de babysitter, prin care se creează ”noi locuri de muncă într-o piaţă transparentă”, şi acordarea bonurilor valorice de babysitting.
”Bonurile valorice pe care angajatorul le poate da angajatului, indiferent că vorbim de bonuri de masă, pentru turism, de cadou, bonurile acestea sunt instrumente financiare care ajută angajatorul să motiveze angajaţii şi să nu aibă povara impozitelor foarte mari. Ideea cu care au venit mamele a fost să existe şi bonuri valorice pentru a susţine babysitting-ul, adică îngrijirea copilului cât sunt ele la locul muncă”, a precizat Korodi.
Proiectul pentru modificarea Legii privind concediul de creştere a copilului va fi depus de UDMR în Parlament săptămâna viitoare.